Mitmetes Facebooki gruppides pakutakse müügiks erinevaid karulaugust tehtud tooteid, kuid looduskaitse all oleva taimega on juba pikemat aega olnud häda - inimesed korjavad seda müügi eesmärgil hoolimata sellest, et see on keelatud.

Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul tõdeb, et ka tänavu käivad nad müüjaid kontrollimas ja mitmed kaebused on hetkel lahendamisel. Täpset ülevaadet ametil kõikide maakondade kohta ei ole, kuid Harjumaa büroos on näiteks lahendamisel kaks juhtumit.

Pärnumaal on vähemalt üks juhtum selgitamisel, Lääne-Virumaal oli samuti üks juhtum,” sõnas Tuul ja lisas, et juhumeid ikka on.

“Tuleb arvestada, et tegu on 3. kaitsekategooriasse kuuluva taimeliigiga, millest tulenevalt on seatud ka piirangud korjamisele. Korjata võib oma tarbeks, mitte müümiseks. Müüa tohib omakasvatatud karulauku,” rõhutab ta.

Tuul tõdeb, et iga karulaugumüüjat või söögikohta ei ole mõeldav kontrollida, sest sellist ressurssi riigil ei ole. “Kontrollime pisteliselt. Müüja peab olema valmis tõestama oma kauba seaduslikku päritolu, st et müüdav karulauk on enda kasvatatud. Inspektorid kontrollivad pisteliselt ka internetis olevaid müügikuulutusi.”

Omaks tarbeks võib karulauku korjata, kuid siis tasub kindlasti silmas pidada, et kogemata mõnda muud taime üles ei korjaks. Karulaugul on lehtede või õite hõõrumisel tugev küüslaugu lõhn, kui seda pole, siis võib tegu olla näiteks piibelehega.