Eelmise nädala reedel andis pool aastat ametis olla jõudnud väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karu avalikkusele teada, et EKRE pole rahul tema tööga ja on otsustanud ta ametist tagasi kutsuda. EKRE juhid ise põhjendasid olukorda nii sellega, et nende veregrupid ministriga ei sobinud kui ka sellega, et oma maailmavaatel on Karu pigem liberaal kui konservatiiv.

Eile nimetas president Kersti Kaljulaid vastavalt peaminister Jüri Ratase ettepanekule uueks väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministriks senise siseminister Mart Helme nõuniku Raul Siemi, kes astus täna ametisse riigikogu ees ametivande andmisega.

Peaminister Jüri Ratas soovis uuele ministrile pealehakkamist ja kiiret süvenemist. "Loodan, et Siemi panus oma valitsusalas Eesti COVID-19-ga kaasnenud kriisist väljatoomisel saab olema tõhus. Samuti ootab teda vastutusrikas roll meie digiriigi arendamise eestvedamisel, kodumaiste ettevõtete toetamisel välisturgudel ning Eestisse välisinvesteeringute meelitamisel," sõnas Ratas.

Uue ministri elukäik
Raul Siem on Eesti Vabariigi väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister alates 21. aprillist 2020.

Ta kuulub Eesti Konservatiivsesse Rahvaerakonda.


Seim on sündinud 5. juunil 1973.


Töö- ja teenistuskäik

  • Aastatel 2019-2020 oli ta siseministeeriumis ministri nõunik.
  • Aastal 2018 oli OÜ Daan Õigusbüroo juhataja.
  • Aastatel 2011-2018 oli advokaadibüroo Hansalaw jurist konsultant.
  • Aastatel 2007-2011 oli Tallinna vangla direktori asetäitja julgeoleku ja järelevalve alal.
  • Aastatel 1999-2007 oli maksu- ja tolliameti maksuvõlgade sissenõudmise osakonna juhataja.

Haridus

  • Siem on lõpetanud 1996. aastal Eesti Riigikaitse Akadeemia politsei õppesuunal ja 2002. aastal SA Õigusinstituudi õigusteaduse erialal. 
  • Ta valdab eesti, inglise, vene ja soome keelt.