Tere ja Farmi piimatööstuse juhatuse liikme Ülo Kivine sõnul on piimandussektori hinnamuutusi veel vara ennustada, uus reaalsus selgub lähikuudel, kirjutab ERR. Ligi pool Eestis toodetud piimast eksporditakse, eriolukorras on eksporditurg aga pidurdnud ning toorpiima kokkuostuhind on langenud piimatootmise omahinnast madalamale.

Põllumajandus-Kaubanduskoja juhi Roomet Sõrmuse sõnul on seni olnud suurimad muutused tarbimisharjumuste- ja kohtade osas. Näiteks loobuvad inimesed kallimate gurmeetoodete tarbimisest ning eelistavad odavamaid tooteid nagu hakkliha.

Nii loomakasvatuses kui puu- ja köögiviljasektoris on probleemiks tööjõupuudus. "Osad Euroopa Liidu liikmesriigid on otsinud küll lahendusi, kuidas jätkuvalt tagada välistööjõu riiki pääsemine, kuid täies mahus hooajatöölisi kindlasti sellel hooajal tagada ei suudeta," märkis Sõrmus.

Tööjõupuudus viib omakorda puu- ja köögiviljade hinna tõusuni. Hooajalise tööjõu osas pole hetkel lahendust ka Eesti aiandussektori jaoks, mistõttu tõusevad tänavu ilmselt kodumaiste maasikate ja teiste aiasaaduste hinnad.

Sõrmuse sõnul võib turgu tulevikus mõjutada ka asjaolu, et riigid nagu näiteks Venemaa, Ukraina, Valgevene, Armeenia ja Kasahstan on suve keskpaigani keelanud mitmete teraviljade ning ka sibula ja küüslaugu väljaveo, mitmed riigid nõuavad ekspordiks ka lisasertifikaate. Ühtlasi on aeglustunud ja kallinenud transporditeenus ise, raskusi tuleb ette konteinerite ja pakendite kättesaadavusega.

Loe pikemalt ERRis.