Lahenda loogikaülesandeid ja korda alusteadmiseid

Õpitu kordamine tasub end eriti ära siis, kui sisseastumiskatsete osa on vestlus või erialatest. Sel moel on kindel, et vastus ei jää andmata halva ettevalmistuse pärast. Kuid isegi siis, kui sisseastumisel ei pea teadmisi kellelegi tõestama, võiks enne esimeste üldiste ainete algust vastavalt aine sisule alusteadmised üle korrata. „Võin informaatika tudengina öelda, et õpingute alguses olin tänu matemaatika kordamisele teistest sammu võrra ees,“ sõnab Daniel.

Õpi koormust jaotama

Ei tasu peljata, et õppetöö hulk on liiga suur või liiga väike. Õppekavad on reeglina üles ehitatud nii, et tudeng saab hakkama nii loengutes käimise kui ka iseseisvate kodutöödega. „Tundidest ei tasu puududa, sest vastasel juhul kodutööd kuhjuvad ning hiljem on liiga palju vaja iseseisvalt järele teha,“ soovitab Herman.
Daniel toob välja, et vahel on vaja hingetõmbepausi, kuid valmis peab olema enamuse oma ajast õpingutele panustama. „Sain õige pea aru, et mure koormuse pärast tekib siis, kui kodutööd ja projektid viimasele minutile kuhjata,“ ütleb ta.

Ära muretse tehnika pärast

Sind ootavad ees õppeained, kus kasutatakse programme või tehnikat, mida sul endal ei ole? Tallinna Ülikoolis ei eeldata, et tudengitel kõik seminarides või praktikumides vajaminev varustus olemas on. „Tulles näiteks informaatika eriala õppima, ei pea ostma uut ja kulukat arvutit, kuna õppetöö toimub ülikooli arvutiklassides. Ka koodi kirjutamine ei vaja alati kõige võimsamat protsessorit,“ annab Herman nõu.

Pane rõhku hoolsusele

Tudengil on oma aja planeerimisel märksa suurem roll kui see oli varasemates kooliastmetes. Näiteks on mõistlik tunniplaanis olevat vaba tundi kasutada mõne kodutöö tegemiseks või materjali läbi töötamiseks, kuigi ahvatlusi teisteks tegevusteks on mitmeid.

Tähtis on ka pilk hoida õppetöö üldistel kanalitel ja erinevate kursuste infosüsteemidel, et ükski ülesanne ei jääks kahe silma vahele. „Meie õppejõud on küll väga vastutulelikud, kuid tähtaegadest kinni pidamise reegel kehtib kõigile sama moodi,“ ütleb Daniel. „Lisaks ei ole mõistlik kaotada oma maksimaalselt tehtud töö eest punkte ainult sellepärast, et jäid hiljaks,“ täiendab Herman.

Ole aktiivne ja kogu sotsiaalset kapitali

Kui eesmärk on ülikooli pakutavat kogemust maksimaalselt ära kasutada, tasub kindlasti osaleda ülikoolis korraldatud üritustel. Herman tõdeb, et kohe alguses tasub luua suhteid oma kursusekaaslaste ning ka vanemate kursuste tudengitega - see avab tulevikus palju uksi ja loob paremaid võimalusi ka õppetööga toime tulemiseks. „Erinevate kogemuste saamiseks ja silmaringi laiendamiseks proovi valida ka aineid teistest instituutidest, näiteks õpi mõnda keelt,“ soovitab Daniel.

Jaga
Kommentaarid