"Sattusin esmaspäeva õhtupoolikul Laagri Maksimarketis nägema, kuidas Itella smartposti pakiautomaate desinfitseeritakse. Jõudsin sinna masinate juurde just hetkel, kui Itella töötaja oli jõudnud automaatide juurde neid tühjendama ja pidin pikalt ootama. Ühel hetkel tuli masina juurde keskuse koristaja, kes asus justkui kappe puhastama, aga tegelikult ei piserdanud ta juba päris alguses lapile teises käes olevast pudelist puhastusvahendit ja kappe lapiga üle tõmmates jättis nii mõnegi ukse mustaks. Ka ekraani, mida kõik pakiautomaadi kliendid puudutama on sunnitud, ta paraku ei puhastanud," kommenteeris videosse võetud puhastustegevust Delfi ajakirjanik Keilit Aedma.

Kasulikule video saatnud ajakirjanik viibis automaatide juures hetkest, kui Itella töötaja saabus, vahepeal keskuse töötaja kappe puhastas, kuni Itella töötaja lahkus. Pärast lahkumist keegi uuesti kappe üle ei puhastanud.

"Minu eesmärk seda videot jagades ei ole kuidagi Itella pakiautomaate maha teha, olen kindel, et mustad on ka teiste teenusepakkujate kapid, vaid oma puhtuse ja tervise eest peab iga inimene ise hoolitsema. Kui soovid kasutada puhast pakiautomaati, peab selle ise puhtaks tegema," lisas Aedma.

Kommenteerib Itella Smartpost Estonia pakiveoteenuste osakonna direktor Rauno Parras

"Antud videos ei teosta pakiautomaadi puhastust Itella poolt palgatud koostööpartner, kellega on puhastustingimused kokku lepitud. Tegemist on meie pakiautomaadi asukoha, Laagri keskuse töötajaga, kes puhastab pakiautomaatide uksi omal initsiatiivil, kuna hoolib meie ja oma klientidest ning soovis teha head," selgitas Parras.

Lisaks Laagri keskuse töötajale puhastas Parrase sõnul pakiautomaati ka meie kuller vastavalt oma puhastusgraafikule ehk enne ja pärast automaadi tühjendamist/täitmist.

"Nakkusohu minimeerimiseks oleme võtnud kasutusele täiendavad turvanõuded nii pakkide kullerveol kui pakiautomaadi kasutamisel. Alates eriolukorra kehtestamisest oleme tihendanud pakiautomaatide puhastusgraafikuid ja kullerid puhastavad (desovahendiga) pakiautomaadi ekraane ning konsoole pärast igat automaadi tühjendamist/täitmist," kinnitas Parras.

Ta lisas, et samuti desinfitseerivad kullerid regulaarselt käsi enne ja pärast pakkidega kokkupuudet. Lisaks on töötajatele väljastatud puhastusjuhend, mida järgides ekraani ja sõrmistikku puhastatakse ning selleks kasutatakse ühekordseid salvrätte, mitte lappe.

Lisaks soovitab Parras klientidel automaadist paki välja võtmise või saatmise järel käed desinfitseerida kaubanduskeskuste ja toidupoodide sisse- ja väljapääsude juurde paigaldatud desinfitseerimisvahenditega ning lisakaitsena kasutada ka enda ühekordselt kasutatavaid kilekindaid või latekskindaid.

"Pakiautomaatide puhastusel pööravad meie kullerid rõhku just ekraanide ja konsoolide puhastamisele, mida kasutatakse igapäevaselt palju ning mille puhastamine on kohustuslik," rääkis Parras. Ta lisas, et pakiautomaatide uksed avanevad n-ö automaatselt ja tarbijate kokkupuude ustega on väiksem – ainult ukse sulgemisel.