„Me oleme ju üks Eesti – geneetiliselt peaks saarlane ja võrokas või Tallinna inimene ja saarlane olema ühe geneetikaga –, aga kui tallinlane võib Pärnu või Tartusse sõita või tartlane Narva, siis saarlane ei saa kuskile sõita,” rääkis pühapäevase protestiaktsiooni AITAB! korraldaja, Kuressaares asuva kogupere ja elamuskeskuse Thule Koda juhataja Andres Tinno.

„Samamoodi on mandri-saarlastega, kellel on kas vanemad või suvekodud siin – nemad ei saa ka ju Saaremaale tulla – ja see jääb arusaamatuks,” lisas ta. Homme kell 12 toimuva protestiaktsiooniga AITAB! tahavad saarlased eriolukorra reeglitest kinni pidades avaldada protesti selle vastu, et nemad peavad jätkuvalt ülejäänud Eestist suuremas eraldatuses olema.

Tegu on vaikse protestiga, mis järgib eriolukorra reegleid

„Me ei taha mingit massikogunemist. Igaüks tulebki kas oma maja ette või oma tänavale – see ei pea olema Kuressaare kesklinn –, istub seal oma tooli või taburetiga maha ja istub pool tundi. Nö vaikne protest on see. Me vaikselt ei nõustu sellega (karmima isolatsiooniga – S. L.). Me ei lärma, me ei taha mingit massikogunemist, aga kuidagi ju peab märku andma,” rääkis Tinno.

Ta lisas, et protesti kokku kutsudes on rõhutatud, et isegi kui inimesed kogunevad Kuressaare kesklinna või Lossi tänavale, tuleb siiski 2+2 reeglist rangelt kinni pidada. „See on inimeste endi ohutuse huvides,” märkis Saaremaa ettevõtja. Tema sõnul on tänaseks piirangute leevendamine muutunud Saaremaa majanduse jaoks hädavajalikuks.

„Meil peaks ikkagi mingi liikumisvõimalus tekkima, ettevõtlus on tänaseks täiesti kinni keeratud. Sul ei ole võimalik kohtuda oma tarnijatega, klientidega – me lihtsalt istume siin –, aga muu maailm midagi ikkagi teeb. Loomulikult kõigil on raske, aga kui sul kõik täitsa kinni keeratakse... Kellel on vaja garantiiremonte teha, kellel on vaja midagi ehitada või paigaldada,” loetles Tinno.

Ta on veendunud, et valitsus peab tänastes oludes hakkama lõpuks ka inimesi endid usaldama. „Kõik teavad ju, kellel on see viirus küljes ja kellel ei ole. Kui ta on aru saanud, et tal on see viirus, siis ta ei roni kuhugi, aga need, kes on negatiivsed, need võiks ikkagi saada liikuda,” sõnas Tinno.

Ka ei pea ta piisavaks neid leevendusmeetmeid, millest viimasel nädalal on Saaremaa puhul räägitud – et esialgu lastaks 30 inimest Saaremaalt mandrile ja vastupidi. „Ma ei räägiks siin numbritest, ma räägiks siin põhimõtetest,” ütles Tinno. Tema sõnul käib praegu üle väina umbes 200 inimest päevas, tegu on valdavalt kaubavedajatega, kellele on antud juhul erand kehtestatud.

„Meie jaoks on see juba ellujäämise küsimus – kas me jääme ellu või ei jää ellu –, sest need [abi]meetmed, mis rakendatakse, need ju ei päästa. Nad võivad anda sulle hetkelise leevenduse, aga kuna Saaremaa on turismipiirkond, siis [raha] teenimise periood on juuni, juuli ja pool augustit. Ja kui sotsiaalminister Kiik ütleb, et jaanipäevaks me kedagi Saaremaale ei lase, siis meie jaoks on juba hooaeg läbi,” nentis Saaremaa ettevõtja, kes on ka Pöide pruulikojaga seotud.

„Ma võin öelda, et suvel kaks kolmandikku meie käibest tuleb Saaremaalt. Täna ma võin selle ära unustada,” lisas ta pruulikoja sissetulekutele viidates. Eriolukorra algusest on suletud ka kogupere ja elamuskeskuse Thule Koda uksed. „Inimesed on ju palgal, ma ei taha inimesi ka lahti lasta,” rääkis Tinno. Pruulikoja ja elamuskeskuse peale kokku tähendab see kümmet lepingulist töötajat ning omajagu on ka neid, kes hooajaliselt abis käivad.

Surve piirangute leevendamiseks kasvab

Kuigi mandri-Eestis ei ole ühtegi piirkonda lukku pandud ja inimesed saavad üldisi eriolukorra reegleid järgides vabalt ühest maakonnast teise liikuda, on Saaremaa koos mitme teise Eesti saarega olnud tänase seisuga lukus täpselt kuus nädalat.

14. märtsil andis peaminister Jüri Ratas eriolukorra juhina välja korralduse, millega piirati Saaremaa, Hiiumaa, Vormsi, Ruhnu, Kihnu ja Muhu valla ning Manija saare territooriumil liikumisvabadust. 28. märtsil kehtestati veel täiendavad liikumisvabaduse piirangud ja viibimiskeelud Saaremaa ning Muhu vallas.

Lõppeva nädala kolmapäeval saatsid Saaremaa turismiettevõtjad pöördumise majandus- ja taristuminister Taavi Aasale ja ülejäänud valitsuse liikmetele, kus nad märkisid, et range isolatsiooni pikenemise korral maikuusse on vaja Saaremaa majanduse päästmiseks täiendavaid toetusmeetmeid.

„Suvehooaja täielik tasalülitamine ei anna võimalust sektori ettevõtetel – turismifirmad, majutusasutused, toitlustusasutused, väiksemad teenindusasutused ja poed –, üle elada ees olevat talve ja kriisi mõõde muutub ühest-kahest kuust vähemalt kaheteistkümne kuu pikkuseks,” märkis Saare maakonna turismiettevõtjaid esindava MTÜ Visit Saaremaa tegevjuht Eveli Jürisson oma kolmapäevases kirjas.

Sellel järgnes reedel Saaremaa ettevõtjate liidu avalik pöördumine võimukandjate ja avalikkuse poole, kus nad juhtisid tähelepanu sellele, et lisaks üle-eestilisele kriisipiirangutele kehtivad Saaremaal veel lisaks kahe õigusaktiga sätestatud lisapiirangud.

„Saaremaa ettevõtluskeskkonna jätkusuutlikkuse tagamiseks tuleb ja peab kaotama ettevõtlusega seotud inimeste liikumise ja tegevuse piirangud,” rõhutas pöördumises liidu juhatuse esimees Robert Pajussaar.

Sotsiaalminister Tanel Kiik ütles täna, et Saaremaa piirangute leevendamine on valitsuse kriisikomisjoni laual esmaspäeval. Seda, kas ja mil määral lukku pandud saarte piiranguid leevendatakse, sõltub sellest, kui palju inimesi on viimastel päevadel nakatunud, kui palju tervenenud. Otsuse tegemisel konsulteerivad valitsuse liikmed ka terviseameti ja Saaremaa vallaga.

Ülejäänud Eesti oodatud saarlastega solidaarsuse märgiks ühinema

Saarlaste homse vaikse protestiaktsiooni eestvedaja Andres Tinno märkis, et ta ise loodab, et vähemalt 500 saarlast protestist ikka osa võtab. „Tegelikult on selliseidki kõnesid olnud, et ka inimesed mandril – näiteks Tallinnas – tulevad ja istuvad ning lubasid sellest pildi saata, et öelda: me oleme teiega,” muigas Saaremaa ettevõtja.

Tema sõnul on ka kõik teised eestlased oodatud saarlastele sel moel solidaarsust avaldama. Selleks saab liituda Facebookis üritusega AITAB!, võtta tool või taburet ning istuda kella 12-st kuni 12.30-ni pool tundi oma maja ees või tänaval saarlaste piirangute leevendamise toetuseks. Ka võib ürituse lehele postitada pildi oma aktsioonist koos hashtag’iga #aitab.

Saarlaste protestiaktsiooniga plaanivad liituda ka muhulased, kes on oodatud kahemeetrist distantsi hoides oma tooli või taburetiga kella 12-ks Muhu keskusse Liivale Kuivastu maantee äärsele kõnniteele.