USA investeerimispangad on koroonakriisi ajal tõmmanud korralikult pidurit Euroopa ettevõtetele laenude andmisel ja see andnud alust murele, et sarnaselt eelmise finantskriisiga on Wall Streeti pangad otsustanud nüüd rohkem oma koduturule keskenduda, kirjutab Financial Times.

Euroopa pankurid, tehingute nõustajad ja ettevõtete juhid räägivad, et Ameerika pangad on viimastel nädalatel muutunud varasemast olulisemalt ettevaatlikumaks piirkonna suurfirmadele kahepoolsete ja sündikaatlaenude andmisel.

Loobunud mitmes suures sündikaatlaenus osalemast

Näiteks Saksamaal loobus JPMorgan läbirääkimistest täiendava krediidiliini avamise osas BASF-ile, ühele maailma suurimale keemiatööstusele, rääkisid tehinguga lähemalt kursis olevad allikad.

Bank of America otsustas näiteks kolmemiljardilisse sündikaatlaenu – mille seitse krediidiasutust andsid spordirõivaste tootjale Adidas –, panustada poole vähem kui ülejäänud kuus rahvusvahelist panka. Selle tehingul oli veel riiklik garantii.

Goldman Sachs – kes veel kuu alguses osales 3,5 miljardi euro suuruse sündikaatlaenu andmisel Itaalia-Ameerika autotootjale Fiat Chrysler –, loobus osalemast sarnases, kuid 12 miljardi euro suuruses tehingus Saksa autotootjaga Daimler. Ameerika panga tehingust loobumise tõttu pidid teised krediidiasutused suurendama oma laenupanust.

„Me oleme hakanud üha enam tähele panema seda „Ameerika ennekõike” suhtumist USA suurpankade poolt,” rääkis üks tehingute nõustaja, kes on osalenud erinevatel pankade ja Saksa suurkorporatsioonide läbirääkimistel. „Need ei ole lihtsalt kokkusattumused, see on juba muutumas mustriks,” märkis ta.

Selle aasta esimeses kvartalis langes viie suurima USA panga turuosa Saksa ettevõtetele antud sündikaatlaenudes varasemalt 33%-lt 14,6%-le, selgub Refinitivi andmetest. Silmas tasub pidada, et sellest perioodist ainult loetud nädalad olid seotud koroonakriisi algusega.

Muutus USA pangade käitumismustris on ka Euroopa finantsregulaatorite tähelepanu püüdnud. „Me oleme saanud mitmeid signaale, et välispangad on hakanud Saksa turult välja tõmbuma,” rääkis üks juhtiv järelevalveametnik. „Me ei saa neid ka sundida ettevõtetele laenu andma,” lisas ta.

Saksmaa pole ainus Euroopa riik, kus Ameerika suurpangad on ettevõtetele laenude andmisel senisest oluliselt ettevaatlikumaks muutunud. Sama on juhtunud ka Suurbritannias, kus näiteks JPMorgan loobus hiljuti osalemast 324 miljoni Briti naela suuruses kriisiabi paketis, mis oli mõeldud sealse lennujaamade operaatori SSP päästmiseks. Lõpuks toetas ettevõtet vaid Briti pankadest koosnev konsortsium.

USA pangad tehinguid ei kommenteeri

Tekkinud olukord on kasvatanud kriisiolukorras ka Euroopa usaldamatust USA pankade suhtes. Näiteks Saksamaal on juba mõnda aega põhjendatud oma pankade päästmist sellega, et sellistes olukordades on vaja usaldusväärset finantspartnerit.

Ameerika suurpangad Bank of America, Goldman Sachs ja JPMorgan ise eelpool nimetatud tehinguid kommenteerida ei taha. Ka rõhutasid nad, et on pigem rahvusvaheliste laenude mahtu viimasel ajal hoopis kasvatanud.

Mõned USA pankurid on väitnud ka, et Euroopa ettevõtted käituvad praegu liiga kergemeelselt, kuhjates oma niigi suurele laenukoormale otsa veel riskantsemaid laene, mis võivad lähiaastatel neile palju peavalu põhjustada.