Kui oma kodu ostmine on olnud sinu pikaajaline unistus, tasub selle plaaniga ka täna edasi liikuda. YIT müügi- ja klienditeenindusosakonna juht Ingrit Asavi annab nõu, millele mõelda praegusel ajal kodu ostes.

Hinda põhjalikult rahalist võimekust

Ebakindlus töökoha ja palga säilimise osas on paljude inimeste jaoks täna suurim takistus kodu ostmise planeerimisel. Seega alustuseks tuleb ratsionaalselt hinnata, kas ja mil määral eriolukord sinu sissetulekuid mõjutab. Suur osa inimesi töötab täna edasi samamoodi kui varem, ainukeseks erinevuseks see, et kontorist on kolitud koju. Rahalist kaotust sellega aga ei kaasne.

Ka pangad on laenu andmisel hoolikad ja nende hinnangut tasub usaldada – ei taha ju keegi klienti kehva olukorda seada ja seega hinnatakse laenu maksmise võimekust kriitiliselt. Seega kel säästud kogutud ja töö alles, võib julgelt kodu ostmise plaaniga edasi liikuda.

Tutvu korteriga turvaliselt

Ka täna on endiselt võimalik kortereid kohapeal vaatamas käia. Loomulikult peavad olema tagatud isikukaitsevahendid ja sotsiaalse distantseerimise nõuetest kinnipidamine. Seega tuleb arvestada, et korterit tasub vaatama minna vaid oma lähimate pereliikmetega või üksi ning siseruumides tuleks kanda maske ja kindaid, millega varustab huvilisi üldjuhul müügispetsialist.

Oma müügispetsialistilt tasub küsida ka selle kohta, kas arendus saab ikka lubatud ajal valmis või on eriolukord ehituste ajakava mõjutanud.

Varu piisavalt aega

Korterite vaatamaskäik ja asjaajamine peab täna kulgema klientidele sobivas tempos. Ära nõustu jäikade tingimuste ja lisatasudega – vastutustundlik arendaja ei ähvarda ega karista ostuhuvilist, kes vajab eriolukorras otsuseni jõudmiseks rohkem aega.

Kui uue kodu valik veel tegemata, siis tasub hetkel eelistada kortereid, kuhu saab kohe sisse kolida – näiteks selliseid, kuhu pole vaja hakata kööki tellima ja ehitama. Köögimööbli tellimine, kohale toimetamine ja paigaldus võib ka tavaoludes võtta aega mitu kuud, täna on aga tarneahelad eriolukorra tõttu veelgi pikemad kui tavaliselt.

Seega tasub vaadata arendusi, kus on köögimööbel ja -tehnika hinna sees, nii et klient saab pärast ostuotsuse vormistamist kiiresti paigaldatud köögiga koju sisse kolida ega pea muretsema viivituste pärast mööbli tellimisel.

Ostu vormistamine

Ostu vormistamisel on suurem osa asjaajamist võimalik teha ära digikanalite kaudu. Isegi notariaalseid tehinguid saab täna teha mugavalt kodudiivanil istudes – notarid selgitavad lepingu osapooltele kõiki juriidilisi detaile ekraani vahendusel. Kontaktivabalt on täna võimalik korraldada isegi korteri võtmete üleandmine.