„Praegusel ajal ei ole IPO tegemine füüsiliselt võimalik – ei ole võimalik teha investoresitlusi ega kõike muud,” rääkis Sutter. Lisaks on ka see, mis on aktsiaturgudel viimasel paaril kuud toimunud kõike muud kui rõõmustav. „Need ajaloolised rallid alla ja üles – turud alles otsivad uut tasakaalukohta ja mis see uus kriisijärgne majandus saab olema. Loomulikult selles olukorras ettevõtte esmaemissiooni teha on sisuliselt võimatu,” põhjendas ta.

Samas märkis ta, et ettevõtte börsile mineku valmisolek iseenesest on üsna hea. „Enefit Green – olles Eesti Energia kõige kasumlikum ettevõte – on väga heas konditsioonis ja ka meie arendusportfellid on väga head ka peale Tootsi tuulepargi kinnistu omandamist. Ega sellist ei ole siin paljudel ettevõtetel kogu regioonis välja käia,” rääkis Eesti Energia juht.

Küsimuse peale, kui palju on Tootsi tuulepargi ehitamine ja börsile minek omavahel seotud, tõdes Sutter, et loomulikult nad seda on. „Selles mõttes on nad seotud, et me kaasame kapitali nende projektide rahastamiseks, aga samas kui Tootsi tuulepargi ehitus on valmis ja kõik tingimused on täidetud, siis kindlasti seda ootama ei pea jääma,” rääkis ta.

Suurkoondamist ei plaani, kuigi väiksemas osas võib inimeste arvu vähendada

„Elektritoodangu vähenemine ilmselgelt mõjutab ka põlevkivi tarbimist – ega siin kahtlust ei ole,” märkis täna toimunud Eesti Energia esimese kvartali majandustulemuste tutvustamisel riikliku energiafirma juht Hando Sutter. Küll aga kinnitas ta, et sel aastal riigifirma töötajaid koondada ei plaani.

„Tegelikult meil päris palju kohanemist sai ära tehtud eelmisel aastal, kui me tõmbasime massiivselt kokku – inimeste arvu vähenemine oli seal sadades. Praegu me ei näe mingit kollektiivkoondamise vajadust ja me eeldame ka seda, et suudame õlitootmist käimas hoida. Meil on võimalust siin mahutitega opereerida ja loodame, et õliturg hakkab taastuma koos piirangute leevendamisega,” rääkis Sutter.

Siiski rõhutas ta, et ettevõte peab tänastes oludes otsima efektiivsust iga nurga pealt ja nii ka Eesti Energia suurenergeetika üksustes. „Me oleme koondanud oma varahaldust Enefit Solutionsisse – sealhulgas kaevanduste tehnilist personali – nende struktureerimiste käigus võib mingeid inimesi üle jääda, aga kollektiivset koondamist hetkel ei plaani,” märkis Sutter.

Mis puudutab valitsuse eelmisenädalast teadet Ida-Virumaa majanduse, iseäranis põlevkivitööstuse meetmete paketi koostamise osas, siis Eesti Energia jaoks on seejuures kõige olulisem, et selles osas otsus juba lähiajal ära langetatakse.

„Nagu näha, siis kui Eesti Energia ka kasumit ei teeni, on meie maksupanus riigile märkimisväärne ja selleks, et aidata see raske aeg üle elada mitte ainult Eesti Energiale, vaid kõikidel õlitootjatel Ida-Virumaal, on tõesti see pakett laua peal ja puudutab täna erinevaid makse,” ütles Sutter.

Maksud, mille muutmist kaalutakse, on ressursitasu, vee erikasutustasu, tuhaladustustasu, kaevandustes kasutatava diisli aktsiis. „Me loodame, et järgmisel nädalal tekib ka otsus selle kohapealt,” rõhutas Eesti Energia juht.

Ettevõttel on keeruline, aga kindlasti ei lähe kõige hullemini

Kuigi Sutter sõnas, et kindlasti mõjutab ka koroonaviirusest põhjustatud kriis riiklikku energiafirmat, ei ole nad kindlasti need, kes kõige hullemini sellest pihta saavad. „Meil on küll keeruline, aga kindlasti on sektoreid ja ettevõtteid, kus on veel oluliselt raskem. Ma ise usun, et kui me ise pingutame ja oma töö ära teeme, ehk siis on ka keskkond meie jaoks armuline ning hakkab see kriisiolukord ka lahenema ja taastub ka elektritarbimine,” lausus ta.

Eesti Energia andis täna teada, et viimase kümnendi madalaim elektrihind vähendas esimeses kvartalis ettevõtte käivet ning kasumlikkust. Kontserni käive vähenes eelmise aasta esimese kvartaliga võrreldes 16 protsenti tasemele 227 miljonit eurot. Ettevõtte puhaskahjum oli 2 miljonit eurot. Samas eelmise aasta samal perioodil oli puhaskasum 9,5 miljonit eurot.

Elektritoodangust poole moodustas taastuvelekter, mis näitas aastaga 14-protsendilist kasvu paremate tuuleolude ja tuuleparkide hea töökindluse toel. Teise poole toodangust moodustas elekter põlevkivist, põlevkivigaasist ja jäätmetest.

Küsimuse peale, kas ettevõte loodab aasta lõpuks kasumisse jõuda, märkis Sutter, et ei saa praegu konkreetseid veksleid välja jagada, selleks peaks juba börsiteate tegema. „Aga loomulikult Eesti Energia juhatus teeb kõik selleks, et selle olukorraga kohaneda. Efektiivsust otsime igalt poolt. Ehk seda, mis meie teha saame, teeme kindlasti ära,” kinnitas ta.

Maikuu jooksul peaks valmima ka eelrafineerimistehase tasuvusuuring. „Me analüüsime seda ja kuskil juuni lõpuks oleme valmis midagi selle kohta ütlema,” rääkis Sutter.