Tundmatuks jääda soovinud spekulant tegi miljonitesse eurodesse ulatuva panuse sellele, et Euroopa Keskpanga meetmed osutuvad liiga lahjadeks ja keskpank peab baasintressi langetama. Praegu saavad pangad hoiustada Euroopa Keskpangas raha -0,5 protsendiga.

Spekulant teeniks tehinguga kõvasti, kui Euroopa Keskpank langetaks järgmise aasta alguses baasintressi -0,5 protsendilt -1,0 protsendini.

Optsioonid toovad sisse, kui kolme kuu euribori lepingud tuleva aasta märtsis maksavad 100,75 võrreldes praeguse 100,44-ga. Kolme kuu eurobor peaks siis langema praeguselt -0,26 protsendilt selleks ajaks ligi 0,5 protsendipunkti võrra. See võiks teoks saada vaid siis, kui Euroopa Keskpank hoiuseintressi miinus ühele protsendile langetaks.

Teoreetiliselt on spekulandi teenimisvõimalus piiramatu. Kui märtsiks tõuseks lepingu hind 101 peale, siis ta teeniks 60 miljoni eurose kasumi. Selleks oleks tarvis, et keskpanga hoiuseintress oleks -1,25 protsenti, kirjutab Handelsblatt.

Lepingud on vabalt kaubeldavad. Ostja võib enne lunastamistähtaega oma panuse müügiga sulgeda. Ta teeniks ka siis, kui ootamatult kasvaks intressikukkumise ootus.

Praegusel ajal arvestavad analüütikud sellega, et Euroopa Keskpank langetab hoiuseintressi 0,1 protsendipunkti võrra. Keskpangad võivad üllatusi teha. Sellest andis tunnistust Norra keskpank, kes kukutas neljapäeval intressi nulli.