Lugeja küsib: Eriolukorra tõttu oli meie restoran kinni poolest märtsist aprilli lõpuni, sest ei lubatud kliente saalis teenindada. Minu tööks oli just klientide teenindamine saalis. Nüüd, mai keskpaigast hakkab juba restorani taas kliente vastu võtma ning tööandja kutsus mind tagasi tööle.

Samas ei ole koroona oht täiesti möödas, mul väiksed lapsed kodus ja vanemad, kes kuuluvad riskirühma. Kas ma ikka pean tööle minema? Tööandjal pole niikuinii veel täies mahus tööd anda. Kas võiksin nõuda tööandjalt, et ta hoiaks mind veel tööootel ja kutsuks tööle need, kellel väikseid lapsi pole?

Vastab Ene Olle, Tööinspektsiooni nõustamisjurist

"Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) kohaselt peab tööandja pakkuma Teile kokkulepitud tööd ning Teie peate oma tööülesandeid täitma. Kui tööandjal kokkulepitud tööd pakkuda ei ole, kuid Teie olete valmis tööd tegema (küsisite tööandjalt tööd, kuid ta ütles, et pole anda või andis teada, et tuleb kodus olla kuni tööle kutsutakse), siis maksab tööandja Teile selle aja eest Teie keskmist töötasu vastavalt TLS § 35-le," selgitas Olle.

Kui nüüd olukord muutus ja tööandjal on tööd anda ja ta kutsub töötaja tööle, siis peab töötaja Olle sõnul asuma täitma oma tööülesandeid (TLS § 15). "Kui kardate veel COVID-19 võimaliku nakatumise tõttu tööle minna, siis arutage oma mured tööandjaga läbi," soovitas Olle.

Olle sõnul tuleks sellisel juhul pöörduda tööandja poole (näiteks e-kirja teel) ning paluda selgitust, milliseid meetmeid tööandja on kasutusele võtnud töökeskkonnas viiruse leviku tõkestamiseks. "Kui leiate, et kasutuselevõetud meetmed ei ole piisavad, siis andke sellest tööandjale teada, tuues pöördumises välja konkreetsed rikkumised ning andke mõistlik aeg nende kõrvaldamiseks," lisas ta.

"Kui Te ikka ei soovi tööle naasta, saate kokku leppida, millistel tingimustel ja kui kaua Te veel töölt eemal olete. Soovitav oleks sellised kokkulepped sõlmida kirjalikult," rääkis Olle.

Kui ikkagi tundub, et COVID-19 ohu tõttu töötaja tööle naasta ei soovi ja tööandjaga töölt eemal olemiseks sobivat kokkulepet ei saavuta, tuleb Olle sõnul otsustada, kas lõpetada töösuhte omal soovil (TLS § 85 lg 1) teatades sellest tööandjale ette 30 kalendripäeva (TLS § 98 lg 1) või paluda lepingu lõpetamist kokkuleppel tööandjaga (TLS § 79).