“Maanteeamet alustas Kaitseväe sõidueksamite vastuvõtmisega 24.04. Kõikide teiste sõidueksamite vastuvõtmisega alustasime 7.05. Kokku on vaja vastu võtta lisaks tavapärasele eksamite hulgale veel 3076 ära jäänud sõidueksamit. Seega eksamijärjekorrad pikenevad, sest eksameid on korraga tavapärasest rohkem,” sõnas Kasulikule maanteeameti eksamiosakonna juhataja Tarmo Vanamõisa.

“Prognoosida, kuna kõik need eksamid vastu võtta saame, ei oska, sest see sõltub korduseksamite arvust. Juba täna on meil sõidueksamil inimesed, kes tulevad proovima kuuendat korda, et äkki eksam õnnestub. Seda ei ole vaja, vaid eksamile tuleb tulla siis, kui ettevalmistus on piisav. Need proovijad muudavad järjekordi veel pikemaks,” manitseb Vanamõisa eksaminante ennast paremini eksamiks ette valmistama.

Kõige suurem tung on eksamiosakonna juhataja sõnul B-kategooria eksamitele, kuid esimestest tulemustest on näha, et läbimisprotsent on väga madal. “Tallinnas ja Jõhvis on eksamite läbimine vastavalt 30% ja 20%,” toob ta näiteks.

“Täna pakub sõidueksamite vastuvõtmisel lisaks tavapärastele eksamineerijatele tuge osakond ehk oleme suurendanud inimeste, kes eksameid vastu võtavad, koosseisu. Meie oleme valmis eksameid vastu võtma ja loodame, et valmis on ka juhikandidaadid, kes eksamile tulevad. Kui kõik jätkub tavapärases rütmis ja tulemuste paranemist ei ole näha, siis võime lisada niipalju ressurssi kui võimalik, aga olukord ei pruugi muutuda.”

Esmase juhiloa aegumine

Maanteeameti kodulehelt selgub, et kui esmane juhiluba aegub eriolukorra ajal või 30 päeva jooksul pärast selle lõppu, siis kehtib see edasi 90 päeva pärast eriolukorra lõppemist.

“Ehk need isikud, kelle esmane juhiluba on kaotanud kehtivuse ajavahemikul 12.03.2020 kuni 16.06.2020, võivad mootorsõidukit Eestis juhtida kuni 15.08.2020. Juhtimisõigus jääb küll „peatunud“ olekusse, kuid kehtivuse kaotanud esmane juhiluba loetakse liiklusseaduse alusel siiski kehtivaks,” seisab kirjas maanteeameti kodulehel.