Orlen Eesti teatas, et ei müü enam alates selle aasta 1. jaanuarist kaupu, mis on lubatud tarbimisse vastavalt Eestis kehtestatud biolisandi sisalduse nõuetele vedelkütuse seaduse ja atmosfääri õhu kaitse seaduse normide täitmise tagamiseks.

Kui muidu müüs Orlen tanklatele kütust aktsiisilaost kütuseautosse laadituna, siis nüüdsest müüb ettevõte kütuse ära terminalis, kui see on veel mahutis.

Seega läks varasemalt kütus tarbimisse juriidiliselt Orleni nimel ning Orlen tasus sellelt ka maksud. Muudatus kütuse müügis tuleb peamiselt biokütuse kohustusest, millel on kaks osa. Esiteks on biokütuse kohustus, mis tähendab füüsilist biokütuse segamist fossiilkütusesse. Teiseks saavad atmosfääri õhu kaitse seaduse kohaselt aga ettevõtted, kes aktsiisilaost toovad kütust tarbimisse, kohustuse vähendada ka kasvuhoonegaaside hulka kuue protsendi võrra.

Orlenilt pärineb Eestis müüdavast kütusest ligikaudu 80 protsenti ning ülejäänud viiendiku toob maale Neste, mis toob kütuse Soome rafineerimistehasest. Orlen pakub Eestis Orlen Lietuva toodangut, mis varustab lisaks Leedule ja Eestile ka Lätit, Ukrainat ja erinevaid Lääne-Euroopa riike.

Tänavu esimeses kvartalis maksis Orlen riiklikke makse 8 miljonit eurot, aasta varem samal perioodil 16 miljonit eurot.

Loe pikemalt ERRist.