Keskustes on pärast pooleteise kuu pikkust pausi poe kinni pannud vaid mõni üksik kaupmees. Näiteks Astri Grupi keskuste üle 800 rentnikust on lepingu üles öelnud ainult viis.

“Üürilepingu on kogu grupi peale üles öelnud õnneks ainult 5 üürniku, kellest 2 tuleb Lõunakeskusest, 2 Pärnu Keskusest, 1 Astri Keskusest ja 1 Fama Keskusest. Kui arvestada, et grupis on kokku üle 800 üürniku, siis polegi see number teab mis suur,” rääkis Kasulikule Tartu Lõunakeskuse, Pärnu keskuse, Balti jaama turu, Narva Astri ja Fama keskuse omanikfirma Astri Grupi turundusjuht Matthias Vutt.

“Lisaks väärib positiivse poole pealt veel mainimist, et juba on ka uusi tulijaid, kes kriisijärgselt esimest korda meie keskustes uksed avavad. Uuteks tulijateks on Pepco ja Caffeine Lõunakeskuses ja Karupoeg Puhh Narvas Fama Keskuses,” teeb Vutt ülevaate uutest tulijatest.

Sama juttu räägib ka Kristiine ja Rocca al Mare keskuste juht Kristjan Maaroos, kelle sõnutsi võis nende keskuste sulgejate majanduslik seis või ärimudel õrnavõitu olla juba enne kriisi algust. „Pigem on küsimus, milline saab olema kriisi edasine kulg ja kui kiiresti kliendivood taastuvad. See saab määravaks ka üürnike käibe taastumisel ja nende jätkusuutlikkuse tagamisel. Pingutama peavad nii keskus kui ka rentnik ise.”

Ka Maaroos ütleb, et tühjadele pindadele on juba uued huvilised tekkinud. “Samas on üürnike vahetumine keskustes igapäevase elu osa. Isegi kui mõned pinnad ajutiselt tühjaks jäävad, siis on juba tegelikult huvilisi tekkinud ja need täituvad üldjuhul uute tegijatega. Meie keskused toimivad hästi ning usume, et läbimõeldud ärimudeliga on meie juures võimalik tulu teenida.”

Ülemist keskuse juht Guido Pärnits ütleb, et ka neil on poolteistkuuse pausi tagajärjel uksed kinni pannud vaid mõni üksik pood. Edaspidine oleneb tema eelkõige sellest, kas Eesti inimene hakkab uuesti keskustes käima. Ülemiste keskuse juht kutsub inimesi poodidesse, et sisemajandus käima panna ja võimalikult paljud kaupmehed hullemast päästa.