“Minu enam kasutatud ja nüüd olematud postkastid asusid Süda ja Liivalaia tänavate nurgal, Tõnismäe bussipeatuses ja Vabaduse väljakul (!) Harju tänava alguses. Seega pole isegi linna keskuses enam kohta, kuhu kirju poetada. Kuna elan kesklinna selles kandis, on minu ainuke võimalus tööpäevadel ja tööajal kirjakasti kasutada Pärnu maantee 22 postkontoris, kus pole küll tavapärast kirjakasti, vaid ava pakkide vastuvõtuks. Seega on monopoolne eesti Post kuulutanud kirjakastid „vana aja igandeiks“ ja need on kadunud või peagi üldse kadumas,” kirjutas Delfile Lapin.

Emeriitprofessori sõnul tõstab Omniva küll juulist postisaadetiste hinda, kuid tema arvates on postiteenuse kvaliteet hoopis langemas. “Ometigi elavad riigis mõned vanemad põlvkonnad, kes on harjunud kirju saatma, ja saatma ka lähedastele ning sõpradele pühade puhul postkaarte, mida seesama Eesti Post müüb. On ebaloomulik, et vanematel, aga miks ka mitte noortel, pole võimalik enam ööpäev läbi kasutada nii harvades paikades asuvaid kirjakaste ja me peame ootama, mil avatakse mõned veel alles jäetud postkontorid,” kirjutab ta.

“Kirjade ja postkaartide saatmine kuulub vana Euroopa kultuuri juurde ning seda tehti isegi sõdade ajal, nüüd on ilmselt mõni postiteenistuse „mõttehiiglane“ viiruse vältimise ettekäändel kirjakastid kõrvaldanud,” lisab Lapin.

Omniva on Tallinnas eemaldanud 73 postkasti

Omniva kodulehel asuvast kirjakastide registrist selgub, et Tallinnas on praegu 83 kirjakasti, kokku on Eestis 1521 kirjakasti. Omniva meediasuhete juht Mattias Kaiv tunnistas, et tõepoolest on tänavu Tallinnas eemaldatud 73 kirjakasti. Sellest võib järeldada, et kirjakastide võrgustikku on peaaegu poole väiksemaks kärbitud.

Kuna kirjakasti regulaarne kontroll on tööjõumahukas, siis on Omniva sõnul vähekasutatavad kirjakastid mõistlik maha võtta.

Kiired arengud infokommunikatsioonitehnoloogias on kaasa toonud muutusi inimeste suhtlemis- ja tarbimisharjumustes, füüsilisi kirju saadetakse vähem. “Eesti Post käib muutustega kaasas, ent ei unusta inimesi, kes eelistavad traditsioonilisi kirja saatmise võimalusi või soovivad oma häid soove postkaardiga teele panna. Et ka nende elu oleks lihtsam, kiirem ja mugavam, alustas Eesti Post 2017.aastal kirjakastide võrgustiku korrastamist ja tõi kirjakastid käidavatesse kohtadesse. Eesmärk oli, et inimestel oleks lihtne postitada oma kiri muude asjatoimetuste kõrval ning selleks poleks vaja teha eraldi käiku kirjakasti juurde,”

Postifirma rääkis läbi kohalike elanike ja omavalitsustega, selle tulemusena paigutati hulk postkaste vähekäidavatest kohtades ümber. “ Seda, et said valitud õiged kohad, näitab see, et elanike või omavalitsuse soovil ümberpaigutatud või vanasse sobivasse paika jäetud kirjakastide kasutatavus pole hoolimata kirjade mahu vähenemisest langenud või on isegi kasvanud.”

See on kaasa aga toonud selle, et kõrvalisemate kirjakastide kastuvavus on järsult langenud. “Tõenäoliselt just seetõttu, et isegi kui kõrvalisem postkast on inimesele lähemal, eelistab ta postitada kirja muude tegevuste käigus ehk kasutab selleks enamkäidavas kohas asuvat kirjakasti. Seetõttu võttiski Eesti Post vähekasutatavad kirjakastid maha. Kirjakastide võrgustikus tehtavate muudatuste puhul arvestatakse jätkuvalt sellega, et linnas asuvast elu- või asukohast ei ole kirjakast kaugemal kui 3 km ja maapiirkonnas kaugemal kui 5 km,” põhjendab Kaiv.