OBJEKT pakub ainsana Ida-Virumaal tuge erinevate valdkondade ettevõtetele. Neile, kes loovad digilahendusi tööstuses või hariduses, ja ka moeloojatele. Eelkõige käib aga jutt kõrgema lisandväärtusega digitaalsest loomemajandusest.

„OBJEKT on kogu piirkonnas ainuke, mis liidab ettevõtjaid ja on tugevalt digitaliseerimisele suunatud,” ütleb OBJEKT-i asutaja Jana Budkovskaja. „Digitaalne loomemajandus ja multimeedia on aga igas majandussektoris olulised.”

Mõned seltskonnad tulid OBJEKT-i oma ideega ja hiljem kasvas neist firma, aga tulid ka tegutsevad ettevõtted ja said uue toote või teenuse arendamiseks tuge loodud programmidest.

Alates selle aasta jaanurist sai OBJEKT hakata lisaks erinevale abile pakkuma ka ruumide kasutamise võimalust. „Saime aru, et inimestele on siiski oluline töötada kuskil kohas koos teiste ettevõtjatega, kes mõtlevad samamoodi,” nendib Butkovskaja. Nüüdseks on kõik pinnad välja üüritud. Siiski saab töökohti rentida koostöökeskusest.

Jana Butkovskaja. Foto Eduard Zenchik

OBJEKT-i eellugu ulatub kaheksa aasta taha. Ida-Virumaa ettevõtlus kasvas, aga maakond jooksis liiga omas tempos. Loomemajandus oli Eestis juba tuurid peale saanud, aga Ida-Virumaale jõudis seda vähe.

Loov Eesti abiga algasid loomememajanduse seminarid. Juhtus ka nii, et kui esineja rääkis loomemajandusest, siis keegi saalis küsis, kas see on mingi põllumajanduse haru.

„Soovisime anda kultuurivaldkonna ettevõtetele juurde loomingulist jõudu ja ettevõtlikkust. Siis mõistsime, et Ida-Virumaal ei saa keskenduda ainult loomemajandusele, vaid peab pakkuma programme võimalikult paljudes valdkondades. Seejärel saime aru, et ainult seminaridest ei piisa, sest inimesed tahavad nähtavat ja käega katsutavat usaldusväärset kohta. Me saime aru, et peame olema nagu majakas, mis näitab teed.”

Jana Budkovskajal on hea meel, et EAS hakkas projektile eurotoetust andes uskuma, et Ida-Virumaal on midagi, mida võiks suureks kasvatada.