Euroopa Liidu Lennuohutuse Agentuur (EASA) ja Euroopa Haiguste Ennetamise ja Kontrolli Keskus (ECDC) kolmapäeval avaldatud ühisdokumendi kohaselt peavad lennufirmad tegema kõik selleks, et haiged inimesed lennujaama ega lennukisse ei tuleks, vahendab ERR.

Selleks tuleb reisijaid teavitada ja inimesed peavad täitma tervisedeklaratsiooni, milles nad kinnitavad, et neil ei ole viimase kahe nädala jooksul diagnoositud COVID-19 ega avaldunud sellele haigusele omaseid sümptome ja et nad ei ole olnud ka kontaktis haige inimesega.

Alates lennujaama tulemisest kuni sihtkoha lennujaamast väljumiseni tuleb kõikjal võimalusel tagada inimeste vahel vähemalt 1,5-meetrine vahemaa. Lennukis tühjade istmete jätmist ei nõuta, küll aga tuleb ka seal nii palju kui võimalik püüda distantsi hoida, pannes kokku istuma pered ja teised koos reisijad ja püüdes hoida nii palju kui võimalik vahet võõraste reisijate vahel.

Eelistatud on võimalikult kontaktivaba teekond alates elektroonilisest check-inist kuni minimaalse pardateeninduseni.

Sama moodi peavad reisijad alates lennujaama tulemisest kuni sihtkoha lennujaamast väljumiseni pidevalt kandma näomaski. Sellest kohustusest on vabad alla kuueaastased lapsed ja inimesed, kes tervislikel põhjustel seda teha ei saa. Näomaski äravõtmine on põhjendatud turvakontrollis ja piirikontrollis. Näomaske tuleb iga nelja tunni tagant vahetada, reisijal peab olema selleks vajalik varu maske kaasas, lennufirmad peavad olema valmis vajadusel neid samuti müüma.

Haigusnähtudega lennujaama tulnud reisijat võib oodata kojusaatmine.

Loe pikemalt ERRis.