Kes korvab kahju, kui liikluskindlustus puudub?

Liikluskindlustuse kehtivuses tuleb Kääramehe sõnul alati veenduda enda heaolu pärast.

Juhul, kui peaksid kindlustuseta kahju tekitama, siis sellega kaasnevad kulud tuleb enda taskust kinni maksta. Liikluskindlustuse Fondi andmetel on keskmise kahju suurus 1889 eurot. Kui kindlustus on aga olemas, siis Eestis hüvitab kindlustusselts ühe juhtumi kohta kokku kuni 6,8 mln eurot.

Mõned liikluskindlustuse pakkujad kasutavad selliste olukordade vältimiseks, kus liikluslindlustus lõppeb, meeldetuletussüsteemi. Sellisel juhul saadetakse kliendile lepingu lõppemisest teavituse e-posti aadressile ja telefonile.

Mis saab liikluskindlustusest sõiduki müümisel?

Kui liiklusregistris muudetakse sõiduki omanikku, siis lähevad üle ka kõik autoga seotud õigused ja kohustused, sealhulgas ka liikluskindlustus. „Paljudele tuleb üllatusena, et peale sõiduki müümist vana omanik enda poolt sõlmitud liikluskindlustuse lepingut enam lõpetada ei saa. Seaduse kohaselt liiguvad õigused ja kohustused üle uuele omanikule,“ tõdes Kääramees.

Uuel omanikul tasub liikluskindlustus kohe korrektselt ümber vormistada, et lepingu lõppemise teavitused jõuaksid õigel ajal õigele inimesele. Samuti on omaniku vahetusest teavitamine sätestatud mõne kindlustusandja tingimustes.

Sõiduki ostu- või müügi korral tuleks see vormistada korrektselt liiklusregistris, sest toimingu tegemata jätmine võib kaasa tuua olukorra, kus liikluskindlustus kliendi teadmata katkeb.

„Sageli juhtub, et liisingu lõppedes ostetakse sõiduk välja, kuid omaniku vahetust ei tehta. Vana omanik teavitab registrit sõiduki võõrandamisest ning kui uus omanik ei reageeri, siis sõiduki registrikanne peatatakse ja nii katkeb automaatselt ka liikluskindlustus,“ täpsustas Kääramees.

Millal pean kindlustust liiklusõnnetusest teavitama?

Kindlustusjuhtumist tuleks teada anda viivitamata. Kui võimalik, siis tee teavitus alati kirjalikult, sest kirjalik teavitus loetakse ühtlasi ka kahjuhüvitamise nõudeks.

„Kui on tegemist nö tavapärase plekimõlkimisega, kus asjaolud on selged, siis võid pöörduda ka enda liikluskindlustusandja poole. Oluline on, et liiklusõnnetuse asjaolud on korralikult fikseeritud,“ kommenteeris Kääramees.