Kolm nädalat 1,149 euro juures liitri kohta püsinud bensiin 95 hind tõusis suuremates tanklakettides 3 eurosendi võrra. Diislikütuse hind jäi samale tasemele, mis on 0.99 eurot liitri kohta.

Kasulik küsis eile kütuseekspertidelt, millal võiks jõuda viimasel ajal toimunud maailmaturu hindade kallinemine tarbijani jõuda.

Nafta hind tõusuteel

Brenti toornafta hind oli kuu aega tagasi kahekümne dollari juures barrelist, eilseks oli see tõusnud juba 36 dollari peale. Bensiini hind on tõusnud maailmaturul 10 senti liitri eest, koos käibemaksuga 12 senti liitri eest. Diisli hind on kuu ajaga tõusnud maailmaturul 6-7 senti.

Neste turundus- ja kommunikatsioonijuht Risto Sülluste sõnul on pikemaajalist vaadet kütuse jaehindade osas keeruline anda. “Positiivne on see, et vaatamata nafta hinna järk-järgulisele tõusule on kütuse jaehinnad meie tanklates püsinud stabiilsena terve maikuu jooksul. Kui toornafta hind jätkab kerkimist ning hinnatõus avaldub ka valmistoodangu sisseostuhindades, jõuab see kindlasti ka jaehinda. Millal see täpselt juhtub, on keeruline öelda. Siinkohal on suur mõju ka kohalikul konkurentsil,” ütles ta.

Alexela juhatuse liige Alan Vaht rääkis Kasulikule, et hinnad on maailmaturul tõusnud, kuid tarbijate õnneks on jaehind tanklates püsinud. Vaht ei soovinud nädala alguse poole otseselt spekuleerida selle üle, mida ja millal postihinnad tegema hakkavad, kuid julgeb arvata, et suvel võivad tarbijad rahulikumalt hingata.

Küll aga rääkis Vaht mai keskel ERRile, et ilmselt hakkavadki kütusehinnad vaikselt tõusma, samas lisas ta, et Eestis hinnad ilmselt väga kõrgele tõusta ei saa.