Eelmisel nädalal kirjutas Kasulik, et autot osta soovival inimesel võib plaan katki jääda, kui tema tööandja on taotlenud töötukassa palgatoetust. Sellisel juhul on taotleja krediidirisk panga silmis suurenenud ja huviline peaks enne autolaenu või -liisingu küsimist ootama, et viimasest töötukassa maksest oleks möödas kolm kuud.

Amservi juhatuse esimehe Margus Nõmmiku sõnul jääb selline käitumine arusaamatuks. „Liisinguettevõtete käitumine on praegu mõneti arusaamatu ja võiks öelda, et isegi pahatahtlik,” arvas ta.

„Suur hulk töötukassa palgatoetuse meedet kasutanud firmasid on jätkusuutlikud ja kasutavad meedet kriisi loodetavasti madalaima perioodi üleelamiseks. Pikemas perspektiivis pole nende ettevõtete ja töötajate riskid kõrged,” rääkis Nõmmik.

Nõmmiku sõnul on temani jõudnud info juhtumitest, kus autoostjad kahjuks liisingut ei saa. „Üldiselt on see liisinguettevõtete ühepoolne ja subjektiivne käitumine, mille puhul ei arvestata iga üksiku juhtumi tegelikku tausta,” arvas ta.

Topauto müügijuhi Janek Eskori sõnul on autoliisingu pakkujad iseenesestmõistetavalt ettevaatlikud ja vaatavad iga klienti eraldi.

„Kui liisingutaotleja saab ühest kohast eitava vastuse, siis tasub proovida teisi. Topautos oleme peaaegu kõikidele klientidele aidanud leida neile sobiva lahenduse, kuigi mõned inimesed on tõesti pidanud autoostu edasi lükkama,” rääkis Eskor.

„Loodame, et see olukord normaliseerub kiiresti ja inimestel on võimalik siiski soovitud auto soetada. Sellest hoolimata tasub pankade poole pöörduda ja pakkumist küsida,” soovitas Nõmmik.

Pangad näevad riski

Coop Panga liisingu äriliini juhi Martin Ilvese sõnul tähendab töötukassa hüvitise saamine, et tööandjal on tekkinud surve palka vähendada ehk ettevõte on sattunud majandusraskustesse.

„Järelikult on suurenenud risk töökoht kaotada. Seni, kuni sissetuleku või töökoha säilimise kohta valitseb ebakindlus, tasub uute kohustuste võtmisega oodata, olla säästlik, vältida suuri väljaminekuid ja koguda endale vähemalt kolme kuu sissetuleku mahus rahaline puhver,” soovitas Ilves.

Swedbanki erakliendi väikefinantseerimise ja liisingu osakonna valdkonnajuhi Karin Saare sõnul ei välista laenu või liisingu saamist see, kui tööandja on taotlenud töötukassast palgaabi. „Lõplik otsus oleneb konkreetsest kliendist,” kinnitas ta.

„On oluline, et sissetulek on jätkusuutlik, mitte kompenseeritud riigi ajutistest meetmetest. Tuleb meeles pidada, et töötukassa palgaabi on ajutine meede, mis tähendab, et toetuse lõppedes vaatab firma oma tegevuse ilmselt üle. See võib inimesele, kes laenu küsib, lõppeda halva uudisega,” tõdes Saar.