Kredexi kommunikatsioonijuhi Joonas Kerge kinnitusel oli Kiviõli Keemiatööstuse suurlaenu taotlus neljapäeval valituses arutlusel ja sai põhimõttelise mandaadi edasi liikumiseks. „Nüüd edasi kinnitatakse põhitingimused, mille valitsus siis omakorda peab kinnitama – nagu Tallinki puhul. Seega tegeleme aktiivselt selle laenuga edasi,” sõnas Kerge.

Seda, kas Alexela tütarfirma laenutaotluse põhitingimused võiks juba järgmisel neljapäeval valitsusse jõuda, ei osanud Kerge öelda, kinnitades vaid, et sihtasutus Kredex – kes vastutab kriisiabipaketi raames ettevõtetele erakorraliste laenude väljastamise eest –, töötab kõigi osapooltega nii kiirelt kui võimalik.

Kui ka laenu põhitingimused saavad valitsuselt heakskiidu, siis liigub laenuotsus edasi Kredexi laiendatud finantskomiteesse, kes peab omakorda selles osas otsuse langetama, misjärel peab selle otsuse heaks kiitma ka Kredexi nõukogu. Pärast seda esitatakse Alexelale laenupakkumine ja hakatakse tegelema lepingu vormistamisega.

Kuigi Alexela kontserni kuuluv Kiviõli Keemiatööstus on esitanud suurlaenu taotluse summas 37 miljonit, võib riigilt saadav laenusumma lõpuks kujuneda küsitust siiski väiksemaks. Mäletatavasti küsis ka Tallink algselt riigilt laenuks 150 miljonit eurot, kuid sai lõpuks 100 miljonit.

Alexela grupi tegevjuht Andreas Laane põhjendas eelmisel nädalal Ärilehele laenutaotlust sellega, et Kiviõli Keemiatööstus on juba pidanud koondama 70 inimest, kuid annab jätkuvalt tööd üle 500 inimesele, olles sellega Ida-Virumaa piirkonnas oluline tööandja.

Ka märkis Laane, et nad on juba küsinud laenu ka pankadelt, kuid on sealt kas eitava vastuse saanud või sellised laenutingimused, mis ettevõttele ei sobi. „Riigilaen aitaks meil olla pikaajaline ja stabiilne maksumaksja,” sõnas Alexela grupi tegevjuht.

Töötukassa kaudu jagatavat palgahüvitist pole ettevõte eelmise nädala lõpu seisuga Kiviõli Keemiatööstuse töötajatele küsinud. Ainus, kellele Alexela on palgahüvitist seni küsinud, on Alexela Varahalduse AS-i tütarfirma Alexela Bunkering OÜ kolm töötajat, kellele töötukassa eraldas aprillikuu eest 3000 eurot.

Valitsus eraldas kriisi algul kinnitatud lisaeelarves 300 miljonit eurot strateegiliselt tähtsate ettevõtete toetamiseks, seda kas Kredexi kaudu antavate laenude või riigifirmade puhul aktsiakapitali suurendamise näol.

Seni on 300 miljonist antud aktsiakapitali suurendamisena Nordicale 30 miljonit, Eesti Raudteele 10 miljonit ja Saarte Liinidele 3 miljonit eurot. Laenusummade puhul lähevad kõik üle 10 miljoni euro suurused taotlused Kredexist valitsuse lauale ning seni on valitsus heaks kiitnud 100 miljoni euro suuruse laenu Tallinkile.

Alexela on nüüd teine taotluse esitaja oma 37 miljoniga. Kredexi juht Lehar Kütt on öelnud, et tema teada on tulemas veel paar-kolm suuremat laenutaotlust, kuid kellelt täpsemalt, ei ole ta soovinud avaldada.