Lõhkenud torud ja veelekked

Kõige enam ehk umbes 60% koduabisse pöördumistest on veekahjude tõttu – peamiseks põhjuseks purunenud veetoru enda või naabri korteris, mistõttu vajatakse kiireid parandustöid, vee imamist või kodu kuivatamist. „Väga paljud kodukahjud on naabrite tekitatud ja nii võib naljatades öelda, et Eesti kodude kõige suurem vaenlane on ülemine naaber,“ ütles ERGO kindlustuse varakahjude osakonna juht Erko Makienko. Ta lisas, et viimase aja üks kurioossem juhtum sai alguse 9-korruselise maja ülemise korruse korterist, kust valla pääsenud vesi uputas üle korterelamu viis korrust. „Ohutuse huvides tuli terves majas elekter välja keerata ning loomulikult oli palju tegemist veekahjude likvideerimisega,“ lisas Makienko.

Katki läinud lukk või kaotatud koduvõtmed

Koduabisse helistatakse sageli ka siis, kui koduvõtmed on kaduma läinud või võti enam ei keera. Sellistel juhtudel aitab hädasolijat lukuabi. „Meenub ka üks omapärane lugu, kus klient ei pääsenud sõidukiga koduväravast välja. Väravad olid kinni ega reageerinud puldile ning ka käsitsi ei õnnestunud neid avada. Väravate paigaldaja oli aga pankrotis, mistõttu lahenduseks oli kõne koduabisse, kes koduomaniku välja aitas,“ kirjeldas ERGO varakahjude osakonna juht.

Tormikahjude likvideerimine

Tugevad tormid toovad pahatihti kaasa hävitustöö. Kui torm räsib elumaja, aitab koduabi kinni katta tormi tekitatud avad. Vajadusel valvatakse kodu kuni selle uste või akende kindla sulgemiseni. „Pärast tugevaid torme saame tavaliselt hulga teateid lendu läinud katustest, lisaks jäävad tormile aeg-ajalt ette aknaraamid, mis on tugeva tuule tagajärjel puruks kistud, või siis puud, mis halvemal juhul langevad otse majale peale. Mõne õnnetuse puhul võib omapäi kahjude likvideerimine olla paras katsumus ja sageli ka ohtlik,“ sõnas Makienko.

Lisaks eeltoodud põhjustele pöördutakse ERGO koduabisse, et küsida abi tuleõnnetuste või varguste ja vandaalitsemiste tagajärjel tekkinud kahjude kiireks likvideerimiseks. „Võrreldes eeltoodud põhjustega on selliseid kõnesid siiski oluliselt vähem. Samas näeme, et tule või varguste tõttu tekkinud kahjud on sageli rängemad kui vee hävitustöö,“ lisas Makienko.

Kodukindlustuse kahjujuhtumitest teatati ERGO kindlustusele möödunud aastal kokku 3595 korral. Kodukindlustuse keskmine kahjusumma ulatus 1059 euroni. ERGO Koduabisse pöörduti mullu ligi 400 korral.