Tallinna ülikooli vilistlane ja endine Üliõpilaskonna juht Enelin Paas on alates 2015. aastast reisinud pea 50 riigis, tehes samal ajal ka tööd. Ise nimetab ta end diginomaadiks, kes mõtles juba ülikoolis välja, mida elult tahab ja missugune töö talle sellist eluviisi võimaldaks. Praegu Mehhikos resideeruv ja Silicon Valley start-up’is arendusjuhina töötav naine soovitab mobiilse karjääri tegemiseks õppida eriala, mis mahub piltlikult öeldes sülearvutisse. Näiteks turundust, disaini või infotehnoloogiat.

Kuidas sai sinust mobiilse töö tegija? Oli see juhus või teadlik valik?

Mobiilne töö oli minu jaoks väga teadlik valik. Üleüldse ma ei usu, et miski saab juhtuda lihtsalt niisama. Pigem ikka enda otsuste ja töö tegemise tagajärjel. Juhuse peale lootma jääda ei tasu.

Juba ülikoolis mõtlesin välja, mida elult laiemalt tahan. Olen olnud alati väga uudishimulik ja huvi reisimise vastu on mul veres. Tänu ristmeedia* magistriõpingutele Tallinna ülikoolis avastasin oma suure vaimustuse turunduse vastu. Siis saingi selgeks, et minu tulevik on töötada turunduse alal ja seda digitaalselt, et saaksin samal ajal ka reisida.

Riigiteadlasest turundaja unistuste elu.

Mida ülikool sulle andis ja kuidas aitab see sind professionaalses elus?

Olen sellest omajagu rääkinud ega väsi kordamast, kui oluline on ülikool ja see, mida selles vanuses vabal ajal tehakse. Riigiteaduste bakalaureuseõpingute kõrval pühendasin kõik oma vaba aja ülikooli üliõpilasesindusele. Õppisin sellest väga palju ja sain praktilise töökogemuse. Juhtisin esindust kaks ametiaega. See andis mulle võimaluse töötada erinevate tarkade inimestega, juhtida meeskonda ja sadu vabatahtlikke. Tegelesin turundusega, koostasin eelarveid, korraldasin suuri sündmusi ja juhtisin erinevaid projekte. See kogemus viiski mind riigiteadustest ristmeediani, mis omakorda avas tee turundusvaldkonda.

Täna olen ma justkui Hunt Kriimsilm mitmes ametis ja kasvatan ettevõtteid erinevate turundusmeetodite kaudu. Minu põhitöö on Silicon Valley start-up’is, kus olen Head of Business Development’i (arendusjuht) rollis. Lisaks tegutsen turunduskonsultandi ja online-õpetajana. Õpetan oma e-kursusel ettevõtjaid ja turundajad affiliate-programme kasutama. Lühidalt öeldes tähendab see enda ettevõtte kasvatamist uue müügikanali kaudu.

Millised on sinu näpunäited edukaks kaugtöö korraldamiseks?

Kaugtöö tegemise eelduseks on kõva distsipliin, võime eesmärke seada, keskenduda ja asju ära teha. Isikuomadustest on oluline ka hea suhtlemine – selge eneseväljendus ja tähelepanelik kuulamisoskus. Edukas kaugtöö tegija on kiire õppimisvõimega, innovaatiline ja loominguline. Kõige selle kõrval on ülioluline ka oskus luua iseenda jaoks tervislik töö ja vaba aja tasakaal. Minu meeskonnas töötab mitmeid mobiilseid vabakutselisi ja kõik kulgeb kenasti. Ülemaailmne pandeemia meid majanduslikult ei pärssinud, pigem saime tööd juurde. Oma kogemustele tuginevalt julgen juhtidele soovitada järgmist.

  • Proovi hoida tavapärast rutiini ja päevakava. Palu oma töötajatel teha töönurgake sobivas ruumis ja olla „tööl“ samadel aegadel nagu varemgi.
  • Väärtusta vaba aega. Püüa teha nii, et tööpäev lõppeks samal ajal. Viimasel ajal on kuulda, et inimesed töötavad üle, kuna ollakse põhimõtteliselt kogu aeg kodus ja ei ole enam vahet, kas on töö- või vaba aeg.
  • Kasuta kaugtöö platvorme. Isiklikult kasutan näiteks Sococot, aga on veel teisigi. Oluline on, et virtuaalselt töötavad inimesed ei tunneks ennast äralõigatuna ja üksikuna.
  • Taga hea ja pidev kommunikatsioon. Kui inimesed ei ole harjunud kontorist väljaspool töötama, siis on hea kommunikatsiooni säilimine eriti oluline. Näiteks võib igal hommikul teha kiireid videokoosolekuid. Minu üks lemmikumaid videokõnede platvorme on Whereby, mis võimaldab kasutada ühte ja sama veebilinki. Igapäevaseks jooksvaks suhtluseks soovitan Slacki, kus saab meeskonnaga suhelda ja projektipõhiselt koostööd teha.

Mida oled mobiilset elu elades enda ja maailma kohta avastanud?

Olen aru saanud, et kõik piirid on meie peas ja selles mõttes subjektiivsed. Nad on olemas seetõttu, et me neisse usume ja sellega ka iseennast piirame. Mu Brasiilia sõbrad naljatavad, kui nad mind kellelegi tutvustavad, et ma olen paberil eestlane, aga mul on brasiillase hing.

Enelin on brasiillase hingega eestlane.

Brasiilia ja Rio De Janerio on kindlasti üks mu lemmikpaiku maailmas. Viimased viis aastat veedan ma Rios vähemalt kolm kuud, võin kutsuda seda kohta enda teiseks koduks. Seal olles pakatan ma energiast ja naeratan enamiku ajast. Olen õppinud olema soojem ja vahetum. Ent olen avastanud ka seda, kui turvaline on Eestis elada, kuna Lõuna-Ameerikas ei maksa elu kuigi palju. Olles teadlik kõikvõimalikest ohtudest, olen pidevalt mugavustsoonist väljas.

Hetkel elan Mehhikos ja koroonapandeemia tõttu on reisimine natukeseks peatatud. Otsustasime väikese grupi nomaadidega kõik koos siia jääda. Ootame, kuni suurem paanika on möödas, et siis jälle edasi liikuda. Loodetavasti jõuan juulikuuks ka kodumaale.

* Ristmeediat saab õppida bakalaureuseõppes.
Magistriõppes saab õppida nüüdismeediat ja uuel õppekaval Ekraanimeedia ja innovatsioon.

Jaga
Kommentaarid