„Meie hinnangul on tegemist kõrge riskiga haiguspuhanguga, mille lahendamine eeldab mitmete meetmete rakendamist,“ ütles terviseameti põhja regionaalosakonna menetlusgrupi juht Juta Varjas. Kokku on perioodil 31. mai kuni 5. juuni koroonaviirusesse nakatunud 13 Lunden Food OÜ töötajat, neist neli viimase ööpäeva jooksul.

Vastavalt terviseameti soovitustele rakendab ettevõte puhangu ohjamiseks nii töötajate kodust isolatsiooni kui ruumide desinfitseerimist. Lunden Food OÜ juhatuse esimees Ülo Rekkaro sõnul on ettevõtte esmasteks prioriteetideks nii viiruse leviku piiramine kui tootmise ohutuse tagamine.

2006. aastast tegutsenud ja valmistoitude valmistamisele keskendunud ettevõte kandis kuni 2007. aastani nime Lundeni Tootmine OÜ. Ettevõte toodab erinevaid jahutatud ja külmutatud valmistoite: võileivad, salatid, sushi, magustoidud ja muud toidud. Lunden Foodi 2018. aasta majandusaruande kohaselt on nende suurkliendiks Eestis Circle K Eesti AS bensiinijaamad. Küll aga pole Eesti ettevõtte põhiturg.

Kui 2018. aastal müüdi siinsele turule 19% oma toodangust, siis 76% ettevõtte tootmismahust läks Soome kaubanduskettidesse ja Läänemerel seilavatele reisilaevadele. 2018. aastal kasvas oluliselt ettevõtte toodete müük jaekaubandussektorile välisturgudel. 2018. aastal kasvas aasta varasemaa võrreldes ka ettevõtte käive, mis küündis ligi 25,6 miljoni euroni. Aasta varem oli see ligi 21,8 miljonit eurot ja kaks aastat varem üle 17,5 miljoni euro.

2019. aasta eesmärgiks seadis ettevõte suurendada oluliselt mahtusid Soome turul ja alustada toodete ekspordi uutele välisturgudele. 2019. aasta plaan nägi ka ette 400 000 euro investeerimist tootmistehnoloogia uuendamisse.

Ettevõte on väga kasumlik. Ajavahemikus 2016-2018 jäi kasuminumber 1,8-2,4 miljoni euro vahele. 2018. aasta majandusaruande järgi töötas ettevõttes 313 põhikohaga töötajat. 31.03.2020 seisuga oli töötamise registris ettevõte registreerinud 327 inimest. Ettevõte kuulub 100%-liselt Soome firmale Oy Lunden Foods Ab.

Veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna juhtivspetsialist Jaana Oona sõnul puuduvad tänase seisuga tõendid viiruse levikuks toidu kaudu. „Pole teada ühtegi juhtumit, kus nakatunud toidu valmistaja oleks põhjustanud toidu saastumise ning omakorda uue nakatumise,“ ütles Oona.