"Esimesed eesti maasikad on juba valmis. Tunnelis kasvanud maasikaid saab juba osta," rääkis Eesti Maasikakasvatajate Liidu juht ja Marjamaa talu juhatuse liige Elke Lillemets.

Talv oli erakordselt soe aga Lillemetsa sõnul tundub, et see taimedele sobis. "Kevad on olnud suhteliselt jahe ja antud tööjõu probleemiga seoses on olnud see soodne, sest on saadud pikemalt istutada. Saak paistab tulevat hea, kui kõik marjad saab korjatud," rääkis ta.

Lillemetsa sõnul valmivad avamaal kasvatatud maasikad müüki Jaanipäeva paiku, kuid palju oleneb suuresti ka ilmast.

Hinda mõjutab nii ilm kui tööjõuküsimus

Hinda mõjutab Lillemetsa kinnitusel see, kui palju saaki põllult kätte saab. "Kui kõik saak korjatud ja järsku ei tule suurt kuumalainet, mis korraga palju marju valmis küpsetab siis võib oodata samasugust hinda nagu oli eelnevatel aastatel ehk 3-5 €/kg oleneb marja kvaliteediklassist," lisas ta.

"Kui aga tuleb uputuse efekt ehk korraga saab palju marju valmis ja ka kõik need jõutakse ära korjata siis hind langeb," arvas Lillemets.

Piisava tööjõu puudumisel aga Lillemetsa sõnul hind kindlasti tõuseb, sest ei jõuta suurt osa saaki ära korjata, turgudele on pakkuda vähem marju ja nende eest küsitakse ka kindlasti kõrgemat hinda.

"Kui maasikaid ära korjatud ei saa siis kindlasti hind tõuseb," kinnitas Lillemets.

Kõige enam leiab hetkel Kreeka maasikat

Tallinna turgudel leiab praegu kõige enam Kreekast pärit magusaid maasikaid, mille hinnad varieeruvad, hinnad algavad 3,5 eurost kilo kohta. Kõige soodsama hinna leiab Keskturult, kus soodsaima Kreeka maasikakilo saab kätte 1,8 euroga.

Eesti maasikaid leiab praegu Nõmme turult, küll on aga nende hind võrreldes Kreeka ja Poola maasikatega oluliselt soolasem. Eesti maasikakilo maksab hetkel 15 eurot, kuid leiab ka veel kõrgemat hinda - 18,90 eurot kilo kohta.

Müügil olevate Poola maasikate hind jääb Kreeka omadest veidi kõrgemale. Nõmme turul maksavad Poola maasikad 4,8 eurot kilo ning Balti jaama turul tuleb Poola maasikakilo eest välja käia 4,94 eurot.