Elektrum Eesti tegevjuht ja juhatuse esimees Andrus Liivand selgitab, et elektribörsile Nord Pool edastatud turuteates märgib Rootsi põhivõrguoperaator Svenska kraftnät, et Leedu ja Rootsi vaheline elektrikaabel NordBalt on alates pühapäeva hommikust olnud rikke tõttu rivist väljas ning 700-megavatist võimsust ei saa kasutada vähemalt neljapäeva keskööni. Samal ajal ei saa plaanitud hoolduse tõttu alates eilsest kuni reede õhtuni kasutada Soome ja Eesti vahelise Estlinki kaablit, mistõttu on kättesaadav vaid kolmandik maksimaalsest võimsusest ehk 358 megavatti.

"Seetõttu ongi täna, 10. juunil, vahemikus kell 8.00 kuni 16.00 elektri börsihind Eesti hinnapiirkonnas 200-255 eurot megavatt-tunni eest. Peale seda langeb elektri hind tagasi 23-51 euro vahemikku," lisas ta.

Kuidas hinnariski maandada?

Liivand ütleb, et kuna Eesti on integreeritud Põhjamaade ja Baltikumi ühtsesse elektrisüsteemi (tulevikus ka mandri Euroopaga), siis selliseid lühiajalisi kõikumisi elektrihinnas võib ettenägematute asjaolude ilmnemisel ette tulla. Varustuskindluse tagamine Eestis on põhivõrguoperaatori ehk Eleringi vastutuses ja kui varustuskindlus on tagatud ehk piltlikult öeldes tuled põlevad, siis tarbijale jääb ainult hinnarisk.

"Hinnariski on tavatarbijal võimalik väga lihtsalt maandada näiteks elektrihinda fikseerides kogu lepinguperioodiks, seda on võimalik teha väga lihtsalt kuni 3 aastaks ette. Sellisel juhul börsihinna kõikumised elektriarvele mõju ei avalda," ütles Liivand.

Neile tarbijatele, kes on valinud endale börsihinnal põhinevad elektripaketid, ütleb Liivand, et nad peaksid jälgima, mida teeb konkreetsel tunnil börsihind ja nendel tundidel võimalusel oma tarbimist vähendama. Selleks on näiteks Elektrumi kodulehelt võimalik tellida enda meilile automaatteavitus, kui hind ületab mingit konkreetset hinnaväärtust.

"Samuti saab kodutarbija distantsilt tarbimist katkestada väga lihtsalt näiteks Elektrumi Targa Kodu nutilüliti ja mobiiliäpi kaudu. Näitena võin tuua, et täna hommikul katkestas minu kodus elektrilise veeboileri nutilüliti programmkell tarbimise automaatselt kell 8 ja lülitab selle uuesti sisse kell 16, ise olen samal ajal aga tööl ja ei pea selle pärast muretsema, et boiler tarbib elektrit kõrge hinnaga tundidel," toob ta näite.

Liivand lisab, et käesoleval aastal on elektri börsihinnad olnud eelnevatel kuudel ka ühed ajaloo madalaimad, seega paar tundi oluliselt kõrgemat hinda pikemaajaliselt tarbijatele väga suurt rolli mängida ei tohiks.

Eesti Energia kommentaar

Elektri turuhind kujuneb nõudluse ja pakkumise vahekorras. Börsihind Eesti, Läti ja Leedu hinnapiirkonnas hakkas tõusma pühapäeval, sest Eestit ja Soomet ühendav Estlink1 (358 MW) läks plaanilisse hooldusesse ning teadmata rikke tõttu lülitus välja Leedut ja Rootsit ühendav Nordbalt (700 MW).

See tähendas, et Põhjamaade odav hüdroenergia ei jõudnud enam ühenduste piiratuse tõttu siinsesse regiooni. Päevasel ajal tõstis see börsihinna vahemikku 40-55 eurot megavatt-tunni kohta.

Teisipäeval toimus Lätis intsident, kus kõrgepingeliini kaabli rikke tõttu lülitusid välja Riia lähistel asuvad kaks gaasijaama (840 MW), mis jättis ca 160 000 sealset tarbijat enam kui tunniks elektrita. Gaasijaamadest üks on praegu töös ning teine peaks turule tagasi jõudma reedeks.

Mitme halva teguri koosmõjul kerkis börsihind kolmapäevaks keskmiselt tasemele 98 EUR/MWh, kuid päevasel ajal küündib hind koguni 255 EUR/MWh-ni. Kõrge hind mõjutab neid tarbijaid, kelle elektripakett sõltub börsihinnast.

Elektri börsihinna järgmiseks päevaks avaldab NordPool iga päev kl 14. Järgnevate päevade hind sõltub paljuski sellest, kui kiiresti õnnestub avariiline Nordbalt taas töösse saada. Estlink1 peasks tagasi töös olema reede õhtuks.

Eesti Energia on käivitanud suure osa oma tootmisvõimsusest tagamaks, et elekter oleks olemas ja elektrit jätkuks ka avariide ajal.