Esmaspäeval, 15. juunil kella 12.50 paiku märkasid G4S rannavalvurid Pärnu rannas kahte vees mängivat umbes seitsmeaastast poissi. Lapsed olid kummipaadi taolisel täispuhutaval mänguasjal mängides sügavasse vette triivimas, kus vesi on neile üle pea.

Vetelpäästjad juhtisid esmalt lastega vees olnud isa tähelepanu ohuolukorrale. Põlvesügavuses vees olnud mees küll proovis, kuid tunnistas lõpuks, et ei jõua lastele piisavalt kiiresti järele, sest tuul viis täispuhutaval mänguasjal olevad lapsed liiga kiiresti eest ära. Ta palus rannavalvelt abi. Vetelpäästjad sõitsid paadiga lastele järele, tõid nad kaldale ja andsid poisid tänulikule isale üle.

Samasugune juhtum oli Pärnu rannas ka 10. juunil. Kaks umbes kuue-seitsmeaastast tüdrukut mängisid vees täispuhutavas kummipaadis. Tüdrukutega koos oli vees lapsevanem.

Ühel hetkel panid G4S rannavalvurid tähele, et lapsed hakkavad veemänguasjal juba suplusala lõppu tähistavale poidepiirile liiga lähedale jõudma, kus vesi on lastel üle pea. Rannavalvurid sõitsid paadiga tüdrukute juurde ja saatsid nad turvaliselt tagasi kaldale.

„Need veemänguasjad on toredad, kuid ilma järelevalveta võivad lastele saatuslikuks saada. Samuti aitab kaasa tuul, mis lapsed ootamatult sügavasse vette puhub. Hoidke oma silmad lastel, nad on rannas teie vastutusel,“ tuletas G4S Pärnu rannavanem Kalli Lomp lastevanematele meelde.

Taolisi juhtumeid, kus lapsed õhkmadratsil või täispuhutaval mänguasjal vees mängides sügavasse vette triivivad juhtub pea iga rannahooaeg. Tugevama tuulega toimub see kiirelt ja laps ei suuda tagasi madalasse vette liikuda. Samuti võib laps täispuhutavalt mänguasjalt sügavasse vette kukkudes uppumisohtu sattuda.

Selliste õnnetuste ennetamiseks soovitavad vetelpäästjad lapsevanemal olla laste juures sedasi, et vees mängiv laps jääks alati täiskasvanu ja kalda vahele. Nii jõuab täiskasvanu kiirelt reageerida ja lapsest haarata kui laps peaks tuule ja lainetusega mere poole triivima.