Jutud sellest, kuidas 20ndates ja 30ndates aastates inimesed on kasutanud koroonaviiruse abiraha aktsiatega spekuleerimiseks, levisid kulutulena.

MarketWatch on korduvalt kirjutanud väikeinvestorite mõju kasvust.

New York Posti artiklis viidati Deutsche Banki analüütiku Parag Thatte sõnadele, kelle arvates märtsi lõpust ligi 40 protsendise börsitõusu põhjuseks on kogenematute uskumatuga riskiisuga väikeinvestorite tegevus. Analüütikute sõnul on Wall Streeti professionaalid sunnitud järgnema amatööride aktsiaostudele.

Citigroupi USA aktsiate peastrateeg Tobias Levkovich kirjutas analüüsis, et investorid on hakanud käituma sarnaselt mullistunud aktsiaturule, kus kardetakse tõusust maha jääda. Citi paanika-eufooria indeks on kõrgeimal eurfooria tasemel alates 2002. aastast, märkis USA investeerimisväljaanne Barrons.

„Kardetakse rongist maha jääda,“ ütles MarketWatchile Janus Henderson Investorsi võlakirjade üksuse juht Nick Maroutsos. „Seetõttu on inimesed aktsiaturul.“

Kuid kas väikeinvestorid on ikka nii suured turu mõjutajad?

Kindlasti on noori väikeinvestoreid lühiajaliselt spekuleerima kutsunud maaklerfirmade nagu Charles Schwab ja Robinhoodi poolt algatatud maaklerteenustasudeta ajastu. Olukord, kus koroonaviiruse tõttu saatis valitsus raha ja piirangute tõttu pidi kodus passima, lõi ideaalsed tingimused verisulis investoritele aja surnuks löömiseks.

„Tehingute tegemine on läinud liiga lihtsaks,“ ütles CNBC „Hullu raha“ nimelise saate juht Jim Cramer. „Me kõik kannatame, kui kiiresti rikkaks saajad saavad börsil lüüa.“

Saatejuht nimetas praegust seisu ohjeldamatu spekulatsiooni ajastuks.

„Päevakauplemine (lühiajaliste aktsiatehingute tegemine) pole kuna olnud lihtsam. Paljud inimesed otsivad tegevust, mis võib viia massilise väikeinvestorite spekulatsioonilaineni,“ ütles National Securitiese strateeg Art Hogan.

Algajad investorid pole ka suu peale kukkunud enese kiitmisega. Barstool Sportsi asutaja Dave Portnoy märkis, et tema saab praegustes oludes investeerimisega paremini hakkama kui pikaajalise investeerimise legend Warren Buffett.

Financial Times märkis, et Portnoy on kujunenud kogemusteta investorite iidoliks, kes teavad, et aktsiad saavad liikuda vaid ühes suunas – üles.

Ajalooliselt on väikeinvestoritest päevakauplejate roll börsil kauplemisel tühine ja seda vaatamata online maaklerfirmades järsult kasvanud uute kontode avamisele.

Barclaysi analüütik Ryan Preclaw jõudis hiljuti järeldusele, et väikeinvestorid pole kohe kindlasti hiljutiste suurte börsiliikumiste taga. Robinhoodi kaudu tehtud ostutehingud on olnud turutootlusest halvema tootlusega.

„See, et kaks sündmust toimuvad samaaegselt, ei tähenda, et üks põhjustab teist,“ lausus Preclaw. „Vastab tõele, et paljude suure tõusu teinud aktsiates on oluliselt kasvanud väikeinvestorite osalus, kuid sama on toimunud ka viletsa tootlusega aktsiates.“

Crameri sõnul tunnevad professionaalsed investorid end praegustes oludes halvasti, kuna nad on äraootaval seisukohal suure börsitõusu ajal, millest saavad tulu päevakauplejad.

Ehk on investorid tähele pannud, et USA keskpanga bilansimaht on märtsi neljalt triljonilt dollarilt kasvanud majanduse toetamiseks 7,2 triljoni dollarini. Mõnede arvates võib veel enne koroonakriisi lõppu paisuda keskpanga bilansimaht kümne triljoni dollarini.

Sellise jõulise rahatrüki kõrvalmõjuks võivad olla varamullide tekkimine. See aga kutsub rahvast osa võtma varahindade tõusust. Paljud investorid, kes magasid 2009. aasta turupõhjas aktsiate ostmise ja järgnenud 11-aastase börsitõusu maha, tunnevad vastupandamatut vajadust spekuleerida ajaloo kordumisele.