Kuidas kujuneb elektri hind?

Elektriarve koosneb kolmest komponendist: elektrienergia, võrgutasu ja riiklikud maksud (taastuvenergia tasu ja elektriaktsiis). Ehk kaup (elekter), selle kohaletoimetamine (võrgutasu) ja maksud.

„Elektrienergia kogumaksumus oleneb sellest, milline on sinu jaoks elektri hind ja kui palju oled elektrit tarbinud. Kui valid fikseeritud hinnaga paketi, tead oma kilovatt-tunni hinda kogu lepinguperioodi vältel ette. Kui valid börsihinnaga paketi, oleneb hind elektribörsil toimuvast,” täpsustas Eesti Energia AS-i pressiesindaja Priit Luts.

Tema sõnul makstakse võrguteenuse tasu võrguteenuse osutajale selle eest, et ta elektri koju toimetaks. „See tähendab selleks vajaliku taristu ülalhoidmist ja arendamist. Võrguteenuse hinda ei saa klient mõjutada, selle kinnitab igal aastal konkurentsiamet.”

Alexela energiakaubanduse portfellijuhi Kalvi Nõu sõnul moodustab võrgutasu elektrikulust umbes kaks kolmandikku. „Klient ei saa elektrit tarbida võrguteenuse eest tasumata ja selle hinda ei ole võimalik ühelgi edasimüüjal mõjutada,” lisas ta.

„Paljud elektritarbijaid ei tea, et ka võrgulepingu puhul on võimalik valida mitme võrgupaketi vahel, millest mõni sobib kliendi majapidamisele ja tarbimisele paremini kui teine ning võib kodusele eelarvele tuua korraliku rahalise võidu,” soovitas Luts. „Kui aastate jooksul on lisandunud pereliikmeid, muutunud tarbitava elektri kogus, öise ja päevase tarbimise tasakaal või peakaitsme suurus, tuleks kindlasti üle vaadata, kas olemasolev võrgupakett on endiselt parim valik.” Kui võrguteenust pakub Elektrilevi, on kõige lihtsam võrgulepingu pakette võrrelda Elektrilevi e-teeninduses.

Millist võrgupaketti valida?

Hinnapaketi valik sõltub tarbimiskoha tüübist (nt korter, eramu) ja tarbimise suurusest. Samuti oleneb paketi valik sellest, kas tarbid elektrit rohkem päevasel ajal või pigem öösiti ja nädalavahetustel.

Kõige lihtsam on kontrollida hinnapaketi sobivust hinnapaketi kalkulaatoriga, mis asub iseteeninduses võrgulepingu andmete lehel.

Kui on tegemist täiesti uue tarbimiskohaga (uus maja või korter) ja hakkad elektrit tarbima kohe pärast võrgulepingu sõlmimist, siis soovitame valida paketi „Võrk 2 kuutasuga". Kui Sa lepingut sõlmides kohe tarbimiskohas elektrit kasutama ei hakka või teed seda minimaalselt, siis soovitame valida paketi „Võrk 2".

Allikas: elektrilevi.ee

Pakettide puhul tasub kindlasti võrrelda lisaks kuutasule tarbimise pealt juurde tulevat elektri tasu. Näiteks võib tähelepanuta jääda, et "Võrk 2" puhul on kaks valikut, kuutasuga ja kuutasuta. Kuutasu on esimesel juhul kõrgem, kuid see võib kokkuvõttes tulla soodsam, sest nii päeva- kui öötariif on oluliselt soodsamad.

Lisaks, kui jätta kõrvale samuti suurem kuutasu, siis on veeldi soodsamate päeva- ja ööhindadega hoopis "Võrk 4", kus on elektri tarbimise pealt makstavad tasud kõikidest pakettidest soodsamad. Kuigi väga palju oleneb just tarbimise mahust, oleks mõistlik vaadata reaalsuses, kui palju igakuiselt elektrit kulub ja teha väike võrdlus.

Veelgi suurem hinnavahe tuleb kahe võrgupaketi puhul sisse, kui tarbimine on näiteks 250 kilovatttundi, sel juhul on pakett "Võrk 4" soodsam koguni 12 eurot.

Kuidas elektri pealt säästa?

  • Vaata üle, et su seadmed ei neelaks niisama voolu. Energiat tarbivad ka ooterežiimil seadmed, näiteks monitorid, telerid, digiboksid, muusikakeskused.
  • Kustuta tuli, kui toast lahkud. Kasuta LED-pirne.
  • Nõudepesumasinat ja pesumasinat kasuta nädalavahetusel või öösel. Soodsamad tariifid on esmaspäevast reedeni südaööst kella viieni hommikul ning nädalavahetustel ja riigipühadel.