Vali enda soovidele vastav paik Peipsi ääres.

Euroopa suuruselt neljas järv Peipsi kallas pakub rikkalikult matkaradu ja tegevusi. Üheks võimaluseks on alustada Sibulatee küladest või romantiliste jalutuskäikudega parkides - Alatskivi või Luunja pargid ja paljud teised paigad. Matkasõpradele on erineva pikkusega looduskauneid paiku. Olgu selleks Emajõe õpperada, või hoopis Padakõrve, Kuresoo, Meenikunno maastikukaitseala Emajõe-Suursoo, Järvselja Ürgmetsa kaitseala, Peipsiveere looduskaitseala, Tammeluha, Selisoo, Kurtna, Kotka või Poruni matkarajad. Valikut on niivõrd palju! Vii end kurssi ja vali just midagi sellist, mis reisiseltskonnaga sobib - just nii pikk või lühike rada. Vaata lisaks Visit Peipsi kodulehelt.

Matkale minnes võta kaasa oma korduvkasutatavad nõud.

Planeeri oma väljasõitu ette, võta kaasa oma veepudeliga vesi, termosega kohv või tee (tee peal saad termost täita). Lisaks võid võtta oma karpidega juba valmis tükeldatud juurvilja, puuvilja. See võib olla tegevus kogu perele - valmistume kõik koos väljasõiduks. Igal juhul ette mõeldes ning oma nõudes asjade kaasavõtmine vähendab prügi teket. Nõud saad mugavalt hiljem ära pesta ja uuesti kasutada. Kui metsa all ja loodusradade ääres prügi märkad, siis korja see üles. Nii panustad ka puhtamasse Eestisse!

Osta kaasa kohalikku toitu.

Matkatoitu planeerides võid juba uurida, milliseid põnevaid talusid tee peale jääb ning kust mida kaasa osta. Nii võid osta kaasa mett, sibulat, kala, maasikaid, käsitööveini, Mitmed kohad pakuvad lausa töötubasid - Peipsiveere teekultuuri õpituba, kalatoitude tööuba, Leivapõrsa küpsetamise töötuba, Tagavälja talu töötoad esivanemate pärimust jälgides, kalurielu töötuba ja palju-palju muudki. Suu hakkas kohe vett jooksma! Lisaks väga heale toidule on kohalik toit puhtam, selle tootmiseks on kulutatud vähem energiat ning saad toetada ka kohalikku kogukonda! Vaata: http://visitpeipsi.com/peipsi-toit/maitsed/

Võta kaasa tervislik toit ning pea kosutav piknik looduses.

Kui juba head ja paremat on oma nõudes kaasa võetud, siis on paslik ka kosutav piknik looduses pidada. Muidu tasub üle vaadata, et toit oleks tervislik ning pärast ei jääks piknikust prügijälgi järele. Aga mis on veel mõnusam, kui hea seltskond, hea toit koos linnulaulu, veevuline ja puude kohinaga! Häid nõuandeid keskkonnasõbralikuma pikniku pidamiseks leiad Tartu loodusmaja kodulehelt https://www.tartuloodusmaja.ee/puhaspeipsimaa/

Hinda meid ümbritsevat elurikkust - kõik on kõigega seotud!

Kui juba matkama minna, siis uuri taimede, loomade ja lindude kohta. Paljudel matkaradadel on õppimise eesmärgil teadetetahvleid, kuid selle jaoks leiab ka häid rakendusi. Avasta ja õpi! Muide, kas sa teadsid, et looduskaitse all olevad mudakonnad elavad enamasti ekstensiivsetel sibula- ja kartulipõldudel. Päeval on nad mulla sisse kaevunud ja öösel jahivad seal putukaid ja teisi selgrootuid. Nii et sibulakasvatus on ka nende jaoks oluline. Mudakonne võid leida rohkem näiteks Piirissaarel - veel üks hea põhjus sellele erilisele saarele minna!

Kui oled suitsetaja, võta kaasa oma suitsukonide tops.

Konid on kõige levinum prügi tüüp maakeral - hinnanguliselt jõuab aastas loodusesse 4,5 miljardit koni (kaaluga 500 000 tonni) aastas. See teeb sellest maailmamerede kõige suurema reostaja. Toksiiniga täidetud sigaretifiltrid jõuavad vette peamiselt kanalisatsioonikaevude, jõgedesse ja järvedesse suunatud äravoolude kaudu. Paljud suitsetajad ei varjagi, et nad konid maha või auto aknast välja viskavad, seda tehakse üle maailma sekundis 137 000 korda! Kõlab uskumatult! Kui oled suitsetaja, siis haara kaasa suitsukonide tops. Näiteks saab osta endale Kopsu.

Jala või rattaga - vali ise.

Erinevad matkarajad võimaldavad ka erinevaid liikumisvahendeid. Lisaks jalutamisele võid mõelda ka rattamatkale. Kui endal sõiduvahendit pole, siis leiab häid rattalaenutusi kohapealt näiteks Mesi Tare retro ratta rent või Gravelest rattarent. Kui otsustate loodusesse minna sõpruskonnaga, siis matkarajale jõudmiseks kasutage auto jagamist - nii aitate vähendada heitgaaside teket.

Aktiivne puhkus.

Lisaks metsaradadel matkamisega saab end ka muul moel proovile panna. Alustuseks saab värskenduseks minna laevareisile Peipsi peale, kuid saab ka ise paadi laenutada. Muidugi saab kanuutada, SUPitades ja muid veesporte harrastada.

Planeeri ühele nädalavahetusele üks matkarada ning järgmistele teised. Nii õpid ja näed kõige rohkem.

Peipsimaal on tegevust nii palju, et ühest nädalavahetusest ei jätku. Suvel on tulemas mitmed festivalid, näiteks Peipsi Järvefestival ja Tuletorni kontserdid juulis. Lisaks on taas suveks avatud Voronja galerii uue näituseks. Külastajaid ootavad ka Eduard Tubini muuseum, Avinurme Elulaadikeskus ja Avinurme puiduait, Leevaku Hüdroelektrijaam-Muuseum, Sigurimuuseum, Peipsimaa muuseumi, Kolkja vanausuliste muuseum, Iisaku ja Emajõe-Suursoo looduskeskused ning paljud, paljud teised kohad.

Jää ööseks.

Peipsimaa ääres on palju majutuskohti, mille vahel valida. Kas telkida, minna külalistemajja või leida endale koht hotellis. Samuti on mõnes kohas võimalus ööbida oma karavaniga. Valik on sinu! Lisaks saavad perenaised, peremehed aidata ka soovitustega, mida kindlasti nägema peaks.

****

Tegemist on Tartu loodusmaja, MTÜ Peipsimaa Turism ja Peipsi Koostöö Keskuse ühise suvekampaaniaga, mille eesmärk on juhtida Peipsi piirkonnas elavate ja liikuvate inimeste tähelepanu Peipsi järve keskkonnaseisundile ja meie võimalustele seda parandada, samuti säästvale looduslähedasele turismile.