Võrreldes möödunud aasta esimese kvartaliga, oli tänavu COVID-19 viiruse pandeemia mõju andmekeskuste infrastruktuuri turule nii pilve- kui ka pilvevälises segmendis selgelt tunda: globaalne müük langes 2% võrra 35,8 miljardi dollarini, peatades seeläbi mõnda aega kestnud tasase kasvu. Sealjuures langes Microsofti, Delli, HPE, Cisco ja VMware'i poolt juhitava pilvevälise segmendi müük 4% võrra.

„Mitmed ettevõtted on olnud pandeemiast negatiivselt mõjutatud, mis omakorda mõjutab tugevalt nende eelarveid ning on survestanud neid oma töömahtu rohkem avalikele pilveteenustele üle viima," ütles Synergy peaanalüütik John Dinsdale.

Pilvetehnoloogiatele keskendunud Eesti ettevõtte ADM Cloudtechi juht Klemens Arro on sarnaseid arenguid märganud nii Eestis kui teistes riikides: „Näeme väga selgelt, et turgudel kus me tegutseme, on toimunud põhimõtteline muutus. Kui varem kaalusid kliendid andmekeskuse ja avaliku pilveteenuse vahel, siis nüüd on küsimus avalike pilveteenusete efektiivses rakendamises ning migreerimises. Muutus on ühtviisi selgelt täheldatav nii era- kui avalikus sektoris.

Muutusel on mitu põhjust

Sellise muutuse taga on mitu faktorit. Esimene põhjus ei ole seotud hetkeolukorraga, vaid see on loomulik avaliku pilve areng ning sellega kaasnev teadlikkuse kasv. Küll aga on COVID-19 kontekstis näha siiski, kuidas see selgelt turgu mõjutab. Kõige äkilisem muutus tuli kindlasti ootamatust vajadusest kiirelt adapteerida äri ning selle jaoks vajalikke IT-lahendusi kiirelt juurutada või olemasolevate süsteemide võimsust kasvatada. Teadmatus majanduse tuleviku ees on praegu üks suurematest põhjustest, miks organisatsioonid avaliku pilve poole senisest rohkem vaatavad. See on ka loogiline, sest suurem osa organisatsioone ei taha teha praegu suuri investeeringuid, mis nende raha aastateks lukku paneks, vaid eelistavad pilveteenust, kus on vajadusel võimalik kiirelt korrektsioone teha."

Küll aga tõusis avaliku pilve andmekeskuste infrastruktuuri segmendi riistvara ja tarkvara müüjate kasum esimeses kvartalis 3% võrra 9,66 miljardi dollarini möödunud aastaga võrreldes. Turuosade järgi olid suurimad kasumiteenijad selles valdkonnas: Hiina ja Kaug-ida suured ODMid üheskoos, Dell, Microsoft, Inspur ja Cisco.

Üldiselt moodustasid serverid, andmetalletus ja võrgundus 73% kogumüügist ning operatsioonisüsteemid, virtualiseerimistarkvara, pilvehaldus ja võrguturbe tarkvara ülejäänud 37%.

„Pilveteenuste kasum kasvab jätkuvalt ligi 40% võrra aasta-aastalt, ettevõtetele mõeldud SaaS teenuste kasum pea 25%, otsingu- ja sotsiaalvõrgustike kasum üle 15% ning e-ärinduse kasum üle 20%. See kõik toetab avaliku pilve infrastruktuuri kasvu ja müüki. Tähelepanuväärselt on need teenused olnud COVID-19 viirusest kas vähemõjutatud või saanud sellest tõuke kasvule tulenevalt ettevõtete ja klientide muutunud käitumisest," ütles Dinsdale.

IDC analüütikud tõid välja ka asjaolu, et ODMid, kes toodavad andmetalletuskomplekte suurimatele avaliku pilve loojatele - nn hüperskaleerijad -, müüsid esimeses kvartalis 4,9 miljardi dollari väärtuses vahendeid, mis on 6,9% YoY tõus. Samal ajal aga langes ettevõtteväliste OEMide andmetalletussüsteemide müük 8,2% võrra 6,5 miljardi dollarini.

Individuaalsete OEMide müügitulemused langesid kohati lausa kahekohaliste numbrite võrra: näiteks langes NetAppi müük viiendiku võrra 715,7 miljoni dollarini, HPE müük 17% võrra 646,2 miljoni dollarini ning turuliidri Dell müük 8,2% 2,162 miljardi dollarini. Samas tõusis IBMi müük 3,8%, Pure'i müük 7,7% ning Huawei müük 17,7%.

„Teades kõiki faktoreid, mis nende numbrite taga on, siis need ei ole väga üllatavad. Lisades siia juurde turutrendid, hetkel maailmas toimuva ja sellest tingitud teadmatuse tuleviku ees, siis on olulisem küsida hoopis, mida toob selle aasta lõpp ja 2021. aasta algus. Kui midagi väga ootamatut ei juhtu, siis võib julgelt eeldada, et sarnane trend jätkub ka edaspidi. Kui aga globaalne majandus langeb veelgi rohkem, siis see mõjutab omakorda kõikide sektorite otsuseid kulude kontrolli all hoidmiseks kiirendada senisest veelgi suuremas mahus pilveteenuse kasutuselevõttu."

IDC ei täpsustanud, kuidas turuseis ODMide ja OEMide vahel võib ülejäänud aasta jooksul muutuda. IDC uuringute juht Sebastian Lagana mainis, et OEMid võivad järgneval kvartalil arvestada viirusest tulenevate „tugevate vastutuultega" ning rõhutas, et ODMid kasutasid ära hüperskaleerijate poolt kasvanud müüki. Lagana lisas veel, et avaliku pilveteenuste tarnijate müük kindlasti kasvab veel edasi, kuna üha rohkem ettevõtteid võimaldavad oma töötajatel kodus töötada, indiviidid ja töötajad võtavad aina enam kasutusele pilvepõhiseid koostööks mõeldud tööriistu ning üldiselt parendatakse ka voogedastatavate meelelelahutuslahenduste kvaliteeti ning tarbijate nõudeid.