Küsimustele vastas Annely Luikmel, Eesti Loto turundus- ja müügidirektor.

Kui kaua on Eesti osalenud suurtes loteriides (Vikinglotto ja Eurojackpot) ja kas sellist suurvõitu oli statistiliselt juba ammu oodata?

Eestis mängitakse Vikinglottot alates 2000ndast ning Eurojackpot’i alates 2012ndast aastast. Eesti osakaal rahvusvahelistes mängudes on pigem väike, mõni protsent, ning ka peavõidu saamise tõenäosus on väga väike, 1: 98 miljonile Vikinglotto puhul ja Eurojackpoti puhul samas suurusjärgus, mistõttu on tõenäosus, et peavõit tuleb Eestisse, pigem napp. Üksikisiku tasandil on muidugi võimalus peavõit saada kõikjal ühesugune!

Kas eestlased on, ütleme viimase kümne aasta jooksul, hakanud rohkem lotot mängima?

Kindlasti on eestlased hakanud oluliselt rohkem lotot mängima kui 10 aastat tagasi. Mängud ise on ajas muutunud atraktiivsemaks, suurenenud on peavõidud ning kiirlotode poolelt on oluliselt on suurenenud ka pakutavate toodete arv. Müügikäive on kümne aasta tagusega võrreldes kahekordistunud ja kasvanud on ka võidusummad. Võitude osas muidugi pole aastad vennad - nii näiteks tuli 2016. aastal Eestisse kaks miljonivõitu, mida enne ja pärast (kuni eilseni) polnud juhtunud.

Kas ja millised trende on märgata? Kas inimesed ostavad pigem rohkem või vähem pileteid?

Mängijate osakaal kogu elanikkonnast ei ole kasvanud, pigem, võib-olla ka tulenevalt uuringute metoodika muutumisest ajas, pisut kahanenud. Küll on aga inimeste jõukamaks saamisega seoses suurenenud mängude mängimise sagedus ja ka kulutused lotole.

Kas ja mida on teada juba võitja kohta? Kas ta on on Eesti Lotoga ühendust võtnud?

Võitjaks on meesterahvas. Aga me ei ole temaga veel ühenduses olnud.

Kas ja mil määral Eesti Loto hoiab ühendust suurvõitjatega minevikust? Kas on ka teada, kuidas neil inimestel läinud on?

Meil muidugi nii suure, elumuutva summa võitjat pole varasemalt olnud. Senistelt võitjatelt oleme saanud tagasisidet, et nad on lotovõidu abil enda ja oma lähedaste elujärge parandanud või mõne unistuse ellu viinud - uus kodu, haridus, töö vms.

Kuidas reaalselt käib sellise võidusumma kättesaamine? Kas võitja saab kätte kogu võidusumma?

Eestis kantakse kogu võidusumma mängija arvelduskontole ühekordse maksena 30 päeva jooksul võidu vormistamisest arvates. Lotovõidud on Eestis tulumaksuvabad.

Kas soovi korral oleks võimalik võidusumma ka sularahas kätte saada?

Kindlasti mitte! Sularahas on võimalik saada vaid neid võite, mis makstakse välja müügipunktides (kuni 650 eurot, kui müügipunktil on võimalik selline summa välja maksta). Eesti Lotos vormistatud võidud, ka pisivõidud, kantakse kõik mängija arvelduskontole.

Kas kõik suurvõitjad on otsustanud jääda anonüümseks?

Kõik me võitjad on soovinud jääda ananüümseks. Ning olles kõnelenud ka meie varasemate suurvõitjatega, on see olnud ka meie soovitus oma võitjatele.