Üürihinnad on viimastel aastatel nii Tallinnas kui ka Tartus oluliselt kasvanud. Ühikakohtade vähesus ja linnastumine viivad igal sügisel üürikorterite defitsiidini. Üldjuhul korter lõpuks siiski leitakse. Igakuine kulu üürile ja kommunaalkuludele on aga märkimisväärne – eriti juhul, kui õpingud kestavad magistrikraadini või kauemgi.

Kui lapsel ees pikad õpingud, tasub mõelda korteri ostule

Scandium Kinnisvara müügijuht Maia Lõško toob pressiteate vahendusel välja, et 5-aastase õpinguperioodi jooksul on summa, mis kulub üüritasudeks, märkimisväärne. “Heas korras 1-2toalise korteri üürihind jääb nii Tartus kui ka Tallinnas 500 euro piiresse. Viie aasta jooksul kulub seega üürimakseteks 25 000-30 000 eurot, olenevalt sellest, kas suvekuudeks kolitakse koju tagasi või mitte. Kogu see summa läheb üürileandja taskusse. Kui just ei otsustata korter osta.”

Korteri ost nõuab vabu vahendeid

Korteri ostmise tingimuseks on omakapitali olemasolu ja laenu puhul piisavalt suur püsisissetulek. Ülikooli suunduval noorel seda tavaliselt ei ole ja nii jääb ost vanema kanda. Samas on igakuine laenumakse tihti oluliselt väiksem kui samaväärse korteri üürihind. Lisaks on korter perekonna oma - seda saab kasutada ka järgmine laps või on võimalik see õpinguperioodi lõppedes realiseerida.

Korter kui rahaline distsiplineerija

Paljud vanemad annavad osa laenumaksest tasuda noorele. See distsiplineerib noort tööle minema ja raha säästma ning aitab teisest küljest ka tulevikku investeerida. “Laenumakse koosneb intressist ja laenu tagasimaksest. Viimast saab vaadelda kui tulevikuks säästmist või nö kohustuslikku rahakogumist. Hiljem korterit realiseerides jääb müügihinna ja leanujäägi vahe noorele ja aitab teha uusi eluks vajalikke investeeringuid, “ selgitas Lõško.

Asukoht-asukoht-asukoht!

Korterit valides tasub esmalt üle vaadata ülikoolide läheduses pakutav. “Suurte ülikoolide läheduses on nõudlus nii korterite ostmiseks kui ka üürimiseks kõrge, eriti uutes majades. Kui majal on pakkuda veel ka noortele sobilikke lisamugavusi nagu spordisaal või ühisruum, on järelturul hiljem kerge eristuda. Samuti on lihtsam korteri tühjaks jäädes üürilist leida, kui soovitakse korter hoopis renditulu teenima panna” kommenteeris Lõško.