Milline on hetkel reisibüroode majanduslik olukord?

Kõik reisifirmad loodavad reisipiirangute jätkuvale leevendusele, kuid eks aeg näitab, kui paljud neist on suutlikud uutes tingimustes kohalduma ja selle mõõna üle elama. Eluvõimelisemad on kindlasti need, kes suutnud aastatega omale korraliku tagavara tekitada, kel kogemused eelmistest keerulistest aegadest ja kes kohe kriisi alguses tegid õigeid otsuseid ning vajaminevaid kärpeid.

Jätkusuutlik tegutsemine tähendab ka seda, et ellu jääks ka reisibürood, kes sõltuvad paljuski suuremate reisikorraldajate ja lennufirmade käekäigust ning kui see ahel katkeb, tekib negatiivne doominoefekt kogu sektorile. Üksikud reisibürood on turult lahkunud ja tegevuse lõpetanud, kuid suuremad ja tugevamad bürood jäävad kindlasti alles.

Reisifirmade tegevuskavades on jätkuvalt opereerimis-, finants- ning juriidilised küsimused, millega tuleb jooksvalt tegeleda. Samuti tagada tervise ja ohutusnõuetele vastavus.

Milline on koostöö olnud riigiga ja kuidas on aidanud erinevad toetusmeetmed?

Riiklikud toetusmeetmed on olnud abiks ja pakkunud veidi leevendust. Oleme koos Eesti Turismifirmade Liiduga pidevalt kontaktis Eesti Välisministeeriumi, MKM-i, TTJA, ja teiste riiklike asutustega ning selgitanud turisminduse eripärasid ja toimimist. Paljud asjad on saanud riiklikul tasandil selgemaks, kuid selgitamist on veel palju ja see teekond jätkub ilmselt veel pikalt. Omalt poolt oleme endiselt seisukohal, et turismisektori toetusmeetmetega tuleks jätkata vähemalt kuni 2020. aasta lõpuni.

Abi läbi Kredexi, mis peaks tagama reisiettevõtete jätkusuutlikkuse, ei ole osutunud sobivaks. Tundub, et Eesti ei järgi siiski Euroopa Komisjoni soovitust anda kriisi tõttu abi vajavatele reisiettevõtetele tuge ning Kredexi meetmete tingimused jätavad pigem äri- kui abiprojekti mulje. Aprillis, mil kujundati turismisektori otsetoetuste meedet kinnitasid MKMi tippametnikud, et just suurematele reisiettevõtetele, kes jäid EASi toetust praktiliselt ilma, tuleb tegelik abi läbi Kredexi laenukäenduste ja otselaenude. Kahjuks ei ole aga Kredexi meetmed juuli alguseks reisiettevõtete jaoks reaalselt tööle hakanud.

Loodame endiselt ka reiskorraldajate täiendavate ja planeerimata kulude kompenseerimisele, mis olid tingitud vastavalt Vabariigi Valitsuse poolt eriolukorra kehtestamisest ja tungivatest riigipoolsetest soovitustest mitutuhat sihtkohas olevat puhkusereisijat ennetähtaegselt koju tuua. Need väljaspool reisipaketi tasu olevad kulud ulatusid reisikorraldajatel 630 000 euroni ning need kulud oleme pidanud kandma hetkel kõik ise. Lätis ja Leedus tuli sarnasest situatsioonis riik ettevõtetele appi ja kattis tekkinud lisakulud. Eestis on seni suunata abi mitmele teisele transpordi ettevõttele, kuid reisikorraldajatele, kes opereerivad tšarterlendudega, kandes ise kõik lendudega seotud kulud, kahjuks veel mitte. Samas ei ole me veel senini kaotanud lootust, et varem või hiljem on siiski võimalik saada riiklikku toetust ka nende kulude katmiseks.

Kuidas on sujunud koostöö TTJA-ga?

Kogu maailm on COVID-19 viirus pandeemias esmakordselt ja olukord lõi mõra seni kehtinud Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiividesse, mis ei olnud kutsutud reguleerima koroonaviirusest põhjustatud ülemaailmset kriisi ja eriolukorda. See tõi erakordselt suure töökoormuse nii meile kui TTJA-le.

Püüdsime leida koos TTJA-ga parimaid lahendus klientide jaoks ja keskteed, millega reisifirmad jääks terveks ja suudaksid tegevust jätkata. Oleme suutnud kokkuvõttes kriisis hästi toime tulla ja ametiga ühiseid pidepunkte luua.

Oleme võimaldanud klientidel muuta oma reisiplaane väga paindlikel tingimustel, sealhulgas teinud ka tagasimakseid. Eriolukorrast tingitult on mõned reiside muutmisest tulenevad protsessid võtnud paraku omajagu aega. Mõne reisija jaoks ehk liigagi palju. Paraku on sama olukord reisikorralduses ja lennunduses üle kogu maailma.

Meil on siiralt kahju, et viiruse pandeemiast mõjutatuna, pidid sel aastal tuhanded kliendid muutma oma broneeringuid ja lükkama oma puhkuse edasi teistele kuupäevadele või järgmisse talvehooaega ning isegi 2021. aasta suvesse. Mõned kliendid lükkasid reisi aasta võrra edasi - samale kuupäevale, mis neil selle aasta esimeses pooles plaanitud oli, ilma lisakuludeta. Lisaks on kliendid valinud näiteks ka reisivautšeri, mis võimaldab varem broneeritud reisiraha eest valida pikema perioodi jooksul endale uus reis. Olenemata asjaolust, kas reis toimub plaanipäraselt, tühistati või klient valis reisiplaanide muutmise, on kogu klientide reisiraha kaitstud reisikorraldajate tagatistega.

Kuidas ja mil määral (kas üldse) on reisiturg taastunud?

Peale mitmekuulist reisipiirangut saime 1. juulil taasalustada tšarterlendudega, mis viivad Novatoursi puhkajad Kreeta saarele. Esimesed emotsioonid klientidelt sihtkohast on igati positiivsed. Alates 20. juulist lisame Kreetale veel esmaspäevased lisalennud. Kokku saab lennata Kreetale kolmel korral nädalas. Reisijatel tuleb arvestada täiendavate ohutusmeetmetega, mis on eelkõige mõeldud turistide ja kohalike elanike tervise kaitseks ja viiruse leviku peatamiseks.

Kas inimesed julgevad taas reise osta?

Reisihuviliste ootused ja soovid lennata taas maailma avastama ja rannapuhkust veetma on kõrged. Tuntakse huvi, millised on arengud seoses piiride taasavamise, viiruse taandumise ja ohutusnõuetega sihtkohas. Loodetavasti saame peagi avada lennud teistesegi sihtriikidesse. See sõltub eelkõige COVID-19 viiruse leviku ja sellest tulenevate reisipiirangute sh karantiininõuete vähenemisest.

Millised on populaarsed sihtkohad hetkel?

Populaarsemad sihtkohad kuhu soovitakse kohe puhkama lennata on endiselt Türgi, Kreeka ja Bulgaaria. Kreekas reisipiiranguid ei ole. Kui kiiresti teised sihtkohad avanevad ja mahud taastuvad näitab aeg. Alatest juunist lisas Novatours oma valikusse uue tootena ka hotellipaketid Leedu populaarsematesse puhkepiirkondadesse. Uudistooted on saanud sooja vastuvõtu osaliseks.

Puhkus Leedus on suurepärane valik neile, kes soovivad sõita oma transpordi ja lähedastega paaripäevasele kuni paarinädalasele puhkusele, et tutvuda peale Palanga veel teiste Leedu kuurortide, spaade, kultuuripärandi, uute maitseelamuste ja kauni loodusega. Eheda lõunamaa tunnetuse saab näiteks Neringa poolsaarel asuvatest liivadüünidest, mis sarnanevad paljuski Gran Canarial asuvate Maspalomase liivadüünidega. Peagi hakkame pakkuma sarnaseid hotellipakette ka Lätis, näiteks Riias, Jurmalas ja Liepajas.

Kui palju ette julgevad inimesed reise planeerida/soetada?

Hetkel broneeritakse reise nii suvehooaja teise poolde, eelolevaks 2020-21 talvehooajaks, mis algab oktoobris ja samuti tehakse reisiplaane 2021 suveks, mille hooaeg saab alguse järgmise aasta aprillis. Uutele hooaegade puhul saavad kliendid kasutada varajase tellija soodustusi, mille tingimused on koroonajärgsel ajal oluliselt paindlikumad. Reisihuvilised saavad valida oma puhkuse suurimast hotellivalikust ning reisi sissemaksuks tuleb tasuda vaid 60 eurot. Paketiga saab kaasa reisiplaanide muutmise lisateenuse ning reisija vahetuse võimaluse, ilma lisakuludeta. Samas peaksid reisijad olema samuti valmis edaspidi oma reisiplaane paindlikult muutma.