Tallinna lennujaama kommertsjuht Eero Pärgmäe sõnul oli juunikuu selguse tekkimise kuu, mil arengud lennuliikluses toimusid päevade ja isegi tundidega.

 "Inimeste soov ja vajadus reisimise järele ei ole kadunud ning lennufirmad on pikalt oodanud võimalust liine uuesti avada. Hea uudis on see, et lendamine on taas võimalik nii olulisematesse sõlmjaamadesse, kui ka eestlaste poolt armastatud puhkuse sihtkohtadesse," rääkis Pärgmäe.

Arvestades meie heitlikke suveilmasid ei ole tema sõnul veel hilja kaaluda lennureisi mõnda Lõuna-Euroopa kuurortisse. "Kuid oluline on, et me kõik tajuks reisima minnes vastutust, et koroonakriis ei ole lõpuni läbi ja me peame hoolivalt suhtuma reeglitesse, mis erinevates riikides võivad olla erinevad," rõhutas ta.

Pärgmäe sõnul on esmajärjekorras avatud lennuliinid eestlaste jaoks olulistesse äri- ja puhkuse sihtkohtadesse nagu näiteks Berliin, Varssav, Pariis ja Kopenhaagen aga ka olulisematesse ümberistumiseks sobivatesse lennujaamadesse nagu Frankfurt, Helsingi ja Riia. Brüsseli, Istanbuli ja Moskva liini avamist on oodata augustis.  Kõigi praegu avatud lennusihtkohtadega saab tutvuda lennujaama kodulehel.

Reisifirma Novatours alustas juuli alguses tšarterlendude väljamüüki Kreekasse. "Usume, et augustis lisandub puhkuselende veel teistessegi eestlaste jaoks populaarsetesse sihtkohtadesse. Kindlasti oodatakse väga Türgi, Bulgaaria ja Hispaania tšarterreise, kuid nende sihtkohad avamisest saame rääkda siis, kui need on reisijatele turvalised," lisas Pärgmäe.   

Pärgmäe sõnul loodab Tallinna Lennujaam jõuda augustikuu jooksul 30 otselennu sihtkohani ning läheneda koroonakriisi eelse aja tasemele, mil Tallinnast sai lennata 15 lennufirmaga 36 sihtkohta, millest 28 olid aastaringsed.

Praegu on Tallinnas avanud oma regulaarliinid 7 lennufirmat – AirBaltic, Finnair, Lufthansa, Ryanair, Norwegian, Transaviabaltika ja Wizzair.  Juulis lisanduvad tõenäoliselt veel Belavia, LOT, easyJet ning augustis Turkish Airlines, Aeroflot ja SAS.

Pärgmäe ütles, lennujaamad ja lennufirmad pingutanud selle nimel, et reisimine oleks inimestele ohutu. "Lennukites on maski kandmine esialgu kohustuslik, lennujaamades on maski kandmine enamasti vabatahtlik," rääkis ta, soovitades sihtkoha, lennujaamade ja lennufirmade ohutusreeglite ja võimalike piirangutega enne igat reisi eraldi tutvuda. 

Välisministeerium soovitab vältida reisimist, välja arvatud Euroopa riikidesse, kus koroonaviirusesse nakatunuid on 16 või vähem inimest 100 000 elaniku kohta viimase 14 päeva jooksul ning kust naastes ei pea jääma eneseisolatsiooni.

Reisimisel tasub kinni pidada järgmistest põhimõtetest
  • Enne reisi planeerimist vaata sihtriigi nakkuskordaja infot välisministeeriumi kodulehelt.
  • Vii end kurssi võimalike reisipiirangutega sihtriigis – info saamiseks tutvu riigi infoga Reisi Targalt lehel, Euroopa Liidu ReOpen portaalis  ja võta vajadusel detailide täpsustamiseks ühendust sihtriigi välisesindusega.
  • Registreeri oma reis välisministeeriumi Reisi Targalt lehel, et sind saaks võimalikest reisipiirangutest teavitada.
  • Järgi terviseameti soovitusi  turvaliseks lennureisiks, et hoida enda ja teiste tervist – haigussümptomite esinemisel lükka reis edasi ja võta ühendust perearstiga.
  • Sõlmi reisikindlustus ning tutvu hoolikalt kindlustustingimustega (k.a COVID-19 põhjustatud reisitõrgete korral).