Sel nädalal rabas Eesti ja maailma tehnoloogia- ja ettevõtluskogukonda uskumatu uudis: kõigest 48-aastasena lahkus meie seast Toivo Annus, üks Eesti võimekamaid ja silmapaistvamaid IT-insenere, Skype’i looja ja laia haardega investor. Aga see polnud kaugeltki kõik, millega Toivo Annust iseloomustada või meenutada. Ta suutis Skype’i müügist saadud raha osavalt tööle panna ja mitmekordselt tagasi teenida ning oli samal ajal ka kirglik sportlane. Viimastel aastatel rassis ta Lõuna-Eestis maakodu ehitada, tegeles kala- ja veisekasvatusega ning pidas metsloomadele looduskaameratega fotojahti.

Veel paar nädalat tagasi pidas Toivo koos sõbra, endise Skype’i inseneri Henn Ruukeliga nõu, kuidas ja millise söödaga loomi paremini kaamerate ette meelitada. Kahe nädala eest käisid nad maastikurattaga sõitmas. See oli spordiala, mida nad jäid pärast aastakümneid harrastatud multisporti (kanuu + jooks + meeskondlik orienteerumine maastikurattaga) oma lõbuks tegema. Teise sõbra Indrek Pitkiga pidi Toivo septembris Võhandu maratonile minema: sada kilomeetrit vees, kahekesi, süstaga. „Talle omasel kombel ei plaaninud me seda lihtsalt läbima minna,” märgib Pitk. „Panime eesmärgid, leidsime treeneri. Toivo oli läbi vaadanud kümme tundi aerutamise videoid, töötanud läbi marsruudi, otsinud Alibabast ekstra kergeid, 600-grammiseid aere jne. Ühe viimaseid treeningusõite tegime Tündre järvel.”

Eile saadeti Toivo viimsele teekonnale tema elus tähtsat rolli mänginud aadressilt Akadeemia tee 21. Mustamäe küberneetika maja on kindlasti matusetalituseks ebatraditsiooniline, aga n-ö krutskiga valik, mis oleks Toivole meeldinud. Skype’i sünnikohaks ja esimeseks kontoriks olnud hoone on kahtlemata näinud igasuguseid üritusi ja legendaarseid „skaibipidusid”, aga matuste pidamises saab Toivo siingi tõenäoliselt esimene olla.