TEZ Touri turundus- ja müügijuht Svetlana Vertjanova sõnul avati selle kuu alguses taas lennuliin Kreetale, sest seal on nakatumist vähe. „Praegu Kreetal viibivad kolleegid kinnitavad, et piirangud leevenevad ja elu kuurortides taastub hoogsalt. Suure nõudluse tõttu pidime isegi lisalennud juurde panema. Nüüd saab Kreetale lennata kolm korda nädalas.”

TEZ Touri esindaja sõnul soovivad ja julgevad Eesti inimesed reisida küll, kuid turu taastumisest saab rääkida alles siis, kui koroonaviirusest on saanud ajalugu ja kõik tavapärased sihtkohad on inimestele avatud. „See võtab kindlasti aega,” nendib Vertjanova.

Reisifirma Go Travel partnersuhete juht Age Põder ütleb, et siseturism on kenasti taastunud, Euroopa on avanenud vähesel määral, aga ülejäänud maailmaga pole turismi poolest veel kontakti olnud. Inimesed julgevad reise osta, kuid küsimus on selles, kuhu ja millal reisida, sest sihtkohti on vähe. „Me reisime ainult sinna, kuhu on turvaline reisida, ja paraku pole see valik praegu kuigi suur. Need vähesed turvaliseks tunnistatud sihtpunktid on juba välja müüdud. Lende saab ka ju alles siis planeerida, kui 14-päevane kumulatiivhaigestumus 100 000 elaniku kohta on alla 25.”

Novatours Eesti tegevjuht Sigrid Tammes toob samuti välja Kreeta saare, mis on praegu väga populaarne. “Peale mitmekuulist reisipiirangut saime 1. juulil taasalustada tšarterlendudega, mis viivad Novatoursi puhkajad Kreeta saarele. Esimesed emotsioonid klientidelt sihtkohast on igati positiivsed. Alates 20. juulist lisame Kreetale veel esmaspäevased lisalennud. Kokku saab lennata Kreetale kolmel korral nädalas. Reisijatel tuleb arvestada täiendavate ohutusmeetmetega, mis on eelkõige mõeldud turistide ja kohalike elanike tervise kaitseks ja viiruse leviku peatamiseks,” ütleb Tammes.

Estraveli spetsialistid Kristina Aasanurm ja Madlena Grintšak lendasid Kreetale, et sihtkohta kriisijärgses valguses reisibüroo klientide jaoks inspekteerida. Nende poolt tulnud tagasiside oli järgmine:

  • Turistide eest kantakse väga hästi hoolt ja kohalikud on turistide üle tänulikud.
  • Kedagi kohapeal maske kandma ei sunnita, kuid paljud teevad seda vabatahtlikult.
  • Lennukis ja lennujaamas on maski kandmine kohustuslik.
  • Kreekasse saabudes peab ette näitama QR-koodi, mille saab peale registreerimisvormi täitmist internetis. See tuleb teha vähemalt 48 tundi enne lendu. Registreerimine on tasuta.
  • Lennujaamas võtab riiki sisenemise protsess aega umbes pool tundi.
  • COVID-testi tehakse Heraklioni lennujaamas valikuliselt.
  • Kuurortides on inimesi pigem vähe, kuna riikliku korralduse järgi tohivad hotellid olla täidetud max 65% kuni hooaja lõpuni.
  • Toitlustus on võrreldes varasemaga teisiti korraldatud: rootsi lauas ei saa sööki iseseisvalt võtta, vaid peab küsima töötajalt.
  • Transfeeril on iga inimese kohta 2 vaba istet.