Enamike grupi liikmete sõnul on neil reisimiseks vajaliku raha kogumiseks pangas eraldi hoius või arvelduskonto, kuid on ka neid, kes eelistavad sääste hoiupõrsasse varuda. Hoiuse või eraldi pangakonto eeliseks on siiski see, et sinna saab koguda püsikorraldusega ja sel moel ei lähe reisimiseks raha kõrvale panemine meelest ära. Kui juba mõnda aega on regulaarselt säästetud, koguneb ka väikestest summadest arvestatav summa.

Reisi planeerimise osas toonitavad Kogumispäeviku grupi liikmed, et sellega tuleks aegsasti tegelema asuda, sest nii võib leida soodsamaid pakkumisi. “Pärast puhkust hakkan kohe järgmise reisi jaoks raha koguma, piletid ostan vähemalt neli või viis kuud ette, samal hetkel broneerin ka majutuse. Mida varem seda teha, seda soodsam tuleb,“ jagas oma praktikat üks grupi liige. Need, kes eelistavad pakettreise, siis tasub teada, et ka nende eest ei tule tingimata korraga maksta, vaid kulutusi saab hajutada. “Reisibürood pakuvad võimalust maksta reisi eest osadena. Võtan paketi kuus kuni kaheksa kuud enne reisi ja maksan 200 kuni 300 eurot kuus,” sõnas üks grupi liige.

Ka Eestis saab soodsalt puhata

Välismaiste reiside kõrval soovitavad Kogumispäeviku grupi liikmed puhata Eestis ja tutvuda siinsete vaatamisväärsustega. Soodsad variandid on näiteks telkida mõnel looduskaunil RMK alal või minna seiklema hoopis jalgratastega. „Läheme mehega kolme- või neljapäevasele jalgrattamatkale. Kulutusi ka otseselt ei ole paika pannud, aga peab nentima, et selline eneseületust sisaldav puhkuseplaan ei vaja suuri väljaminekuid. Varustus on meil endil olemas, paar asja oleme kokku laenanud sugulastelt ja sõpradelt. Ainsaks kulutuseks on söök ja jook,“ jagas üks liige enda plaane.

Tavaliselt on inimesed reisil olles altimad kulutusi tegema. Selleks, et üle oma võimete ei puhataks, tuleks pidada eelarvet. “Nii ei pea puhkuse viimastel päevadel ainult kiirnuudleid sööma!” naljatles üks grupi liige. Eelarves võib reisiraha ära jaotada päevarahadeks. „Kasutan alati sularaha, sest siis on parim ülevaade. Iga paari päeva järel arvutan allesjäänud raha kokku ning jaotan summa ülejäänud puhkusepäevadele,“ jagas grupi liige oma harjumust ning lisas, et kui mõni päev kulubki rohkem, tuleb lihtsalt selle võrra järgmisel päeval väljaminekuid piirata.

Eelarvet võib planeerida ka kulutuste järgi. Üks tihe matkaja jagas oma nippi: “Kuna olen palju reisinud matkabussiga, siis näiteks kämpingule ja kütusele kuluv raha on eelarves eraldi.“ Nii saab olla kindel, et reisi vältel jagub raha kõige tähtsamate asjade peale.

Kuna elus võib ikka ootamatusi ette tulla, on hea mõte hoida reisieelarves rahatagavara erakorralisteks kulutusteks. “Alati ei pea ka kõike kõrvale pandud raha ära kulutama,” lisas üks Kogumispäeviku liige. “Ülejäänud raha saab alati investeerida uude reisi või panna lihtsalt kõrvale.”

Kuigi puhkusele minnes on võimalik puhkusetasu kohe välja võtta, julgustavad enamik Kogumispäeviku grupi liikmed seda mitte tegema. Mõistlikumaks peetakse puhkusetasu saamist koos palgaga, sest sel moel säilib stabiilne sissetulek ega teki olukorda, kus raha kulub millegi muu peale ära.

Kui soovid rohkem nõuandeid, kuidas säästlikumalt elada, raha koguda ja investeerida, liitu #Kogumispäevikuga ja kuula Kogumispäeviku podcaste.