Vastuolulises videos laulavad kauboideks riietatud lapsed sellest, milline mõju on veiste kõhugaasidel kliima soojenemisele. Burger King väidab, et sidrunheina lisamine veiste sööda sisse aitab tunduvalt vähendada loomade poolt õhku paisatava metaani kogust.

Põllumeeste arvates on aga selline reklaam “alandav ja silmakirjalik”. Videoklipp on Youtube’i platvormil väga menukas, seda on tänaseks vaadatud üle kahe miljoni korra, samuti on videol tuhandeid kommentaare.

Teadlased on kritiseerinud Burger Kingi, sest krooksude asemel keskendub reklaam kõhutuulele.

California Davise ülikooli teadlane Frank Mitloehner kirjutas Twitteris, et firma otsustas sellise reklaami teha uuringu põhjal, mis ei ole veel lõpuni viidud. Mehe sõnul on hoopis suuremaks probleemiks loomade krooksud.

“Probleem pole lehmade puuksudes,” kirjutas professor. “Peaaegu kõik seedetegevusest tulenev metaan väljub krooksumise teel. Selline käsitlus naeruvääristab kogu kliimatemaatikat.”

USA karjapidajaid esindav lobiorganisatsioon on samuti Burger Kingi kampaania suhtes kriitiline, nende arvates teeb kiirtoidukett endale lihtsalt mainekampaaniat, kuid levitab seejuures valeinfot.

Burger Kingi sõnul soovisid nad heita valgust nende jaoks tähtsale teemale, firma sõnul on neil piisavalt andmeid, et sidrunheina lisamine on võimalik lahendus probleemile.

“Kampaania ei ole midagi sellist, mis lahendaks kliimaprobleemi kohe ja nüüd, kuid see on arvestatav leid, mis võib tulevikus muutusi kaasa tuua,” kirjutas burgerikett pressiteates.

“Suurem osa arutelust selle reklaami ümber on olnud väga positiivne.”

Burger King on viimasel ajal olnud tarbijate poolt suure surve all, sest inimesed otsivad üha rohkem võimalusi enda lihatarbimist koomale tõmmata, eesmärgiks säästa tervist ja kliimat.

Burger Kingi emafirma RBI on koos teadlastega üritanud välja arendada uut dieeti, esialgsed tulemused on näidanud, et kui veiste sööta lisada kolme kuu jooksul sidrunheina, siis väheneb väljutatava metaani kogus kuni kolmandiku võrra. Kett kavatseb valitud USA restoranides müüma hakata burgereid, mis on taolise sööda peal olnud veiste lihast toodetud.

Karjapidaja ning suunamudija Michelle “Farm Babe” Miller kutsus sotsiaalmeedias enda fänne üles Burger Kingi toidukohti boikoteerima. “Miks te mind mõnitate?” küsis naine. “Kui poleks minusuguseid inimesi, poleks teil firmatki.”

Uuringus osalenud UC Davise ülikooli professor Ermias Kebreabi sõnul on esialgsed tulemused olnud head, kuid uurimine alles käib.

Ta taktitundetult tehtud videost šokeeritud. “Uuring on teaduslikult korralik, kuid see reklaam oli asi, millega paljud inimesed, eriti põllumehed, rahul ei olnud.”

“Nad lihtsalt kasutavad põllumajandusega seotud klišeesid klikkide kogumiseks.”