"Ühelt poolt, niinimetatud avaneva maailmatunnetuse valguses, on USA´s tõstatatud eskimo teemaline diskussioon mõistetav," rääkis AS Balbiino Turundusdirektor Heikki Põhi.

"Teisalt, meie kultuuriruumi ja lähiriikide jäätiseturu konteksti teades, tundub probleemi tõstatamine pigem ebaoluline," sõnas Põhi.

Eesti toote nimi põlisrahvastega nii otseselt ei seostu

"See nimetus on tulnud Eesti esimese tööstusliku jäätisetootja Evald Rooma hüüdnime järgi," rääkis Põhi ja lisas: "Nii tunti Evaldit ligi 100 aastat!"

Balbiino toodab laia koorejäätiste valikut Onu Eskimo kaubamärgi all, kokku on Onu Eskimo nimelisi tooteid 15.

Evald Rooma

Põhi lisas veel, et Sõnaraamatu järgi peetakse eskimojäätisteks šokolaadiga kaetud jäätist. "Ehk meie regioonis on eskimo nimetus üheks jäätise sünonüümiks," ütles ta.

"Usun, et keegi ei seosta meie Onu Eskimo (ka eskimo) kaubamärki väikerahvaste ebavõrdse kohtlemisena, veel vähem kellegi (mingil põhjusel) alandamisega," leidis Põhi.

"Eelmainitut arvestades ei ole meil täna põhjust muudatusteks või pidada Onu Eskimo kaubamärki ebaeetiliseks," kinnitas Põhi ja soovis head jäätise nautimist.

Taani tootja muudab nime

Taani jäätisetootja teatas kolmapäeval, et plaanib muuta ära Eskimo pulgajäätise nime, kuna see võib olla solvav inuittidele ja teistele Arktika rahvastele.

Ettevõtte teatel on tänapäeval rohkem informatsiooni ja debatti vähemuste ja põlisrahvaste halvustava ning ebavõrdse kohtlemise vastu. Eskimo mõistet, mida on kasutatud Arktika põlisrahvaste nimetamiseks, hakati umbes 1970. aastatel kritiseerima sealse umbes 140 000 Arktika põliselaniku poolt.

Nimemuutusest on teatanud ka Ameerika Ühendriikide jäätisefirma Dreyer's Grand Ice Cream, kes teatas kuu aja eest, et muudab Eskimo Pie jäätise nime ja turundamist sobimatu sôna Eskimo tõttu, olles alandav viide inuittidele.

Lähipiirkonnast on Eskimo nime muutust kaalumas ka Soomes Pingviini kaubamärki omav ettevõte, kes müüb seda alates 1968. aastast, kirjutas Yle.

Taani jäätisetootja Premier, mis kuulub Food Union kontserni, sõnul kavatsevad nad kohaliku meedia teatel šokolaadiga kaetud jäätisepulga jaoks nime Kaempe Eskimo (tõlkes Hiiglaslik Eskimo) samaks jätta. Samasse kontserni kuulub ka Eesti Premia.

Yle.fi teatel hakati Soomes Pingviini brändi Eskimo pulgajäätist müüma 1968. aastal, kuid nüüd vaagitakse ka seal Eskimo jäätise nime vahetamist.

Eskimo pulgajäätist valmistava Froneri Finland turundusjuht Minna Brunberg teatas, et termini «eskimo» kasutamisest loobumist kaalutakse. «Teame, et see on probleem ja me tegeleme sellega esmajärjekorras,» sõnas Brunberg. Ta lisas, et veel ei ole selge, milline peaks toote uus nimi olema.