Euroopa Ülemkogu president Charles Michel tegi uue ettepaneku vähendada toetusi 500 miljardilt 400 miljardi eurole, teatasid aruteludega kursis olevad ametnikud. Hollandi peaminister Mark Rutte ja tema Austria kolleeg Sebastian Kurz lükkasid selle pakkumise tagasi ning jäid lubaduse juurde piirata toetusi 350 miljardi euroga, vahendab Bloomberg.

Taani, Rootsi ja Soome, kes olid algselt hollandlaste ja austerlastega samal seisukohal, ei olnud Micheli viimasele ettepanekule nii selgelt vastu, teatasid ametnikud.

Saksamaa ja Prantsusmaa, keda toetab suurem osa Euroopa Liidust, nõuavad, et toetusi oleks vähemalt 400 miljardit eurot, et kaitsta Lõuna-Euroopa hapraid majandusi koroonaviiruse pandeemia mõjude eest.

Uudisteagentuur AFP teatas, et Prantsusmaa president Emmanuel Macron lõi ööl vastu tänast käega vastu lauda ja ähvardas minema kõndida.

Rutte on hoiatanud, et ollakse lähedal läbikukkumisele.

Itaalia peaminister Giuseppe Conte ütles, et Euroopa on langenud „kitsipungade” väljapressimise ohvriks, ja nimetas läbirääkimisi „tulisteks”.

Ungari peaminister Viktor Orbán süüdistas Ruttet isiklikus kättemaksus ja püüdes siduda finantsabi poliitiliste küsimustega. Orbán ja tema liitlane Poola on ähvardanud kogu paketi vetostada, kui ei anta raha riikidele, mis ei vasta teatud demokraatlikele põhimõtetele.