KFC teatas eelmisel nädalal, et plaanib lüüa käed ettevõttega 3D Bioprinting Solutions, kirjutab zdnet.com. Ettevõte on asutatud Venemaal ja on sealsel turul üks suuremaid erameditsiini ettevõtteid.

Varasemalt on sama ettevõtte 3D printerit kasutatud inimese kõhrkoe ja närilise kilpnäärme printimiseks.

Projekti eesmärgiks on printida rakkude baasil kanaliha, mis oleks võimalikult lähedane päris kanalihale ja lõpptoode olemasolevatele kananagitsatele. Lõpptoote testimine on planeeritud sügisesse.

Toode hakkab põhinema päris loomade kudedel, seega ei ole see sobilik taimetoitlastele ega veganitele.

Keskkond paneb mõtlema alternatiividele

Kiirtoidukett on seni näidanud innovaatilist tehnoloogiat taimsete kananagitsatega, kus kasutatakse ettevõtte Beyond Meat tooteid. Beyond Meat spetsialiseerub taime-baasil loodud lihaalternatiividele.

Masstoodetud laboriliha on küll mahukas ettevõtmine, kuid kliimasoojenemine, lihatootmise keskkonnamõjud ja loomade pidamistingimused on pannud mõtlema alternatiividele.

2011. aastal Oxfordi ülikooli ja Amsterdami ülikooli avaldatud uurimuse kohaselt vähendaks nii-öelda laboriliha kasutuselevõtmine vähendada kasvuhoonegaase kuni 96 protsenti. Tehisliha tootmiseks kuluks hinnanguliselt 45 protsenti energiat, maakasutus väheneks 99 protsenti ning veekasutus 96 protsenti.