Metsas või looduses käies tuleb arvestada puugiohuga, kirjutab Iltalehti. Puugid kannavad haigusi, millesse haigestub igal aastal hulganisti inimesi.

Puuke võib kohata põõsastikkudes, kõrge rohu sees ja alusmetsas - kohtades, kus jagub piisavalt soojust ja niiskust. Puugid levitavad kaht haigust - puukborrelioosi ja puukentsefaliiti.

Mõnel juhul saab võimaliku borrelioosi tunda ära punase laigu järgi, mis tekib hammustuskoha ümber, kuid mõnel juhul võib sümptomiks lugeda nahale tekkivat sõlmekest. Borrelioosi on võimalik antibiootikumidega leevendada, kuid ravimata borrelioos võib põhjustada mitmesuguseid hilisemaid sümptomeid, näiteks lastel ja noorukitel näonärvi rabandust.

Teine haigus, puukentsefaliit kulgeb kahes etapis. Nädal kuni kaks pärast hammustada saamist tekib palavik ja lihasvalud, pärast seda võib haigus kulgeda sarnaselt meningiidile. Lisaks võib esineda närvisüsteemi häireid, näiteks on võimalik halvatus, teadvuse kaotus, ja ajukelme põletik.

Entsefaliidi vastu on võimalik küll vaktsineerida, kuid sel suvel pole vaktsiini tegemisest enam abi, kuna vaktsiin ei toimi enne teist vaktsineerimist, mis tehakse 1-3 kuud pärast esimest vaktsiini. Just sel põhjusel on oluline kaitsta end puukide eest olles tähelepanelik ja ettevaatlik.

Kanna heledaid riideid

Selleks, et end puukide eest paremini kaitsta, soovitatakse kanda pikki heledaid riideid, et võimalikult palju nahka katta.

Heledatelt riietelt on tumedaid pahalasi parem märgata. Samuti on abi sellest, kui näiteks pika rohu sees kõndides panna püksid sokkide sisse, et puugil oleks võimalikult keeruline nahale ligi pääseda.

Kasuta puugipeletusspreid

Puugipeletusspreist võib olla palju abi. Seda tasuks piserdada eelkõige neile piirkondadele, mida ei ole võimalik riietega kaitsta. Kõige kriitilisemad piirkonnad on pahkluude ümber, randmed ja kael.

Turul on mitmeid aerosoole, mis on mõeldud kaitseks puukide eest. Vastavalt tootjale on nende toimeaeg erinev, seda tasuks kindlasti pakendilt eraldi vaadata.

Kontrolli end alati üle!

Kõige efektiivsem viis, kuidas puugihammustusi vältida, on pärast metsas või pika rohu sees käimist enda keha kontrollida. Eriti tasuks kontrollida õhema nahaga kohti - kaenlaaluseid, kõrvataguseid.

Kui puuk on end juba sisse imenud, siis tuleks ta võimalikult kiiresti eemaldada, sellisel moel saab võimaliku haiguse leviku peatada.