Põhja-Tallinnas põles neljapäeva õhtul ja ööl vastu reedet lahtise leegiga aadressil Tööstuse 47/Kopli 70a vana tööstushoone. Tegemist on Krulli Kvartalis asuva masinatehase sepatsehhiga, mis on osaliselt muinsuskaitse all.

Krulli Kvartal hõlmab hooneid nii Kopli kui Volta tänavatel. 2018. aasta detsembri alguses algatati detailplaneering, et kvartali maa-alale ehitada elamu- ja ärihooned. "Kogu selle territooriumi detailplaneeringu käigus me pidasime maha arhitektuurikonkurssi," ütles Krulli Kvartal AS-i juht Mehis Rump Delfile.

Detailplaneeringul on põlenud hoone märgitud numbriga 23. Planeeringust nähtub, et põlenud hooned olid mõeldud rekonstrueerimiseks. Rumpi sõnul on detailplaneering hetkel tegemisel, kuid on raske öelda, millal alustatakse hoonete rekonstrueerimise ja ehitamisega. "See, millal detailplaneering saab kehtestatud, see on määrava tähtsusega, millal see areng seal edasi läheb," lausus Rump ja lisas, et protsessi kulg sõltub ka Tallinna linnaplaneerimise ametist.

Detailplaneering

Samuti pole veel kindel, milline oleks olnud hoonete kindel funktsioon ja välimus. "Mis täpselt nüüd konkreetsest hoonest saab, see on järgmine etapp, kui konkreetselt hakatakse igat hoonet eraldi projekteerima," ütles ta ja selgitas, et arhitektuurikonkurss andis üldisemad suunised projekteerimiseks.

Rump ei oska hinnata, kui suured võivad põlengu kahjud olla. Ta nentis, et ei ole kvartalis ise pärast põlengut käinud ja ei tea hoone seisukorda. Tulekahjust sai ta teada eile ettevõtte TNT esindajalt, kelle käes on ala valdused. "Ka minu jaoks oli see halb uudis ja šokk," sõnas ta.

Rumpi teada on videokaamerasalvestised antud politseile.

Päästemaeti pressiesindaja Liina Valner sõnas, et täna alustati menetlust.

Krulli kvartalit veavad tuntud ärimehed

Krulli tehase kvartalisse kavandavad ärimehed mahukat äri- ja elurajooni. Arendaja Krulli Kvartal AS-i taga leiab ettevõtjad Heiti Hääle, Kalev Raidjõe ja Mehis Rumpi. Esimene neist on teadagi Alexela Grupi nõukogu esimehega. Ärileht kirjutas arendusest 2018. aastal, kui pundis oli ka Soome rikaste raha Eestisse toov Arto Kalevi Autio.

Kasutusest välja langenud tehasealale kavandatakse terviklikku elurajooni. KOKO arhitektid OÜ koostatud arhitektuur-mahulise kontseptsiooni kohaselt oleks võimalik planeerida Kopli ja Volta tänava nurgal asuvale alale rajatavatesse korterelamutesse kokku kuni 1300 korterit, lisaks kavandatakse alale büroo- ja äripindu, parkimiskohad, puhkealad, kvartalit läbiv kergliiklustee ja 120 kohaline lasteaed. Planeeritav ala on ühistranspordiga hästi ühendatud ning lähistel asub ka mitmeid haridus-, kultuuri- ja spordiasutusi.

Koostamisel oleva Põhja-Tallinna linnaosa üldplaneeringu kohaselt on tegu segahoonestusalaga, kus võivad paikneda korruselamud, kaubandus- ja teenindusasutused, äri- ja büroohooned, kultuuri- ja spordiasutused jm ühiskondlikud linnalikku elukeskkonda teenindavad funktsioonid.

Tulevikus peaks piirkonda tulema 1200-1300 korterit, kus hakkab elama 3000-4000 inimest.

Kunagine industriaalpiirkond on hetkel välja renditud umbes paarikümnele rentnikule.

"Detailplaneeringu menetlemine võib võtta 3-5 aastat, seega kõige varem 2021. saab hakata midagi ehitama," ütles Alexela Grupi nõukogu esimees Heiti Hääl Ärilehele 2018. aastal. "Valmis võiks saada kogu kvartal umbes 2030. aasta paiku."

Loe pikemat lugu plaanidest ja vaata fotogaleriid siit.