Demokraadid on nimetanud plaani „täiesti ebaadekvaatseks”, vahendab BBC News.

USA on viirusega seotud leevendusmeetmeteks kulutanud juba 2,4 triljonit dollarit, aga majandusteadlased on hoiatanud juba alates kevadest, et sellest ei piisa.

Senaator Mitch McConnell ütles, et vabariiklased tahtsid näha, kuidas olemasolevad programmid töötavad, aga on nüüd koostanud „kohandatud ja sihitud eelnõu” pandeemia majanduslike tagajärgedega toimetulemiseks.

Ettepaneku järgi vähendatakse nädalast töötu abiraha lisa 600 dollarilt 200 dollarile, kuni osariigid panevad paika täpsemini sihitud süsteemi, mis katab 70% isiku varasemast palgast.

See vähendamine peegeldab muret, et praegused abirahad ei pane töölisi tööle naasma, sest hinnanguliselt kaks kolmandikku abiraha saajatest saavad suuremat abiraha, kui oli nende palk.

McConnell ütles, et vabariiklased tahavad töötu abiraha lisa maksmisega jätkata (selle lõpptähtaeg on sel nädalal), aga seda tuleb teha nii, et see ei aeglusta taasavanemist.

Lisaks otsemaksetele perekondadele ja koolidele teatasid vabariiklased, et tahavad kaitsta ettevõtteid seadusega töötajate koroonaviirusealaste tervisega seotud nõuete eest.

Senati demokraatide liider Chuck Schumer ütles, et vabariiklaste ettepanek on „liiga vähe liiga hilja”.

USA on alates veebruarist kaotanud umbes 15 miljonit töökohta ja taastumine on kõikuval alusel, sest viirusejuhtumid lisanduvad ja mõnedes kohtades taastatakse piiranguid.

Ligi viiendik USA töötajatest saab töötu abiraha ja üle poole täiskasvanutest elab leibkondades, kus sissetulek on kahananud.

„See on tõsine, tõsine kriis,” ütles Schumer. „Meil on aeg otsa saamas.”

Schumeri sõnul kujutab vabariiklaste plaan endast 30-protsendist maksete vähendamist ajal, kui enamikul töötajatest ei ole töökohta, kuhu naasta, ning uuele süsteemile üleminek on osariikide jaoks elluviimiseks pea võimatu. Schumer viitas probleemidele, mis on programmi seni vaevanud.

„See lükkab toetusi edasi nädalaid, kui mitte kuid, samal ajal kui me libiseme suuremasse langusesse,” ütles Schumer.

Demokraadid, kes on esitanud oma kolme triljoni dollari plaani, tahavad kohalike valitsuste finantseerimist, mis on majandustegevuse vähenemise tõttu silmitsi eelarvepuudujääkidega. Paljud on vastu töötu abiraha kärpimisele ja tahavad selle pikendamist aasta lõpuni.

Samuti on demokraadid vastu ettepanekule kaitsta ettevõtteid vastutuse eest.

„Mida me ei toeta, on see, mida nad ütlevad hädavajalikele töötajatele: „Te peate tööle minema, sest te olete hädavajalik, me ei pane mingit vastutust teie tööandjale töökoha ohutuks muutmise eest ja kui te haigeks jääte, ei ole teil mingit toetuspunkti, sest me oleme andnud teie tööandjale kaitse,”” ütles esindajatekoja tippdemokraat Nancy Pelosi hiljutises teleintervjuus.

McConnell ütles reedel, et läbirääkimised plaani üle kestavad mõne nädala. Ta peab veenma ka oma erakonna liikmeid, kes kardavad riigivõla kasvu pärast ja on edasisele kulutamisele vastu.

„Vastus neile väljakutsetele ei ole lihtsalt Washingtonist raha välja kühveldamine. Vastus nendele väljakutsetele on inimeste tagasi tööle saamine,” ütles vabariiklasest senaator Ted Cruz.