Swedbanki rahaasjade teabekeskuse loodud Facebooki grupis kujunes oluliseks aruteluks, kuidas pidada sünnipäeva nii, et see rahakotti tühjaks ei jätaks. Kati Voomets pani kirja grupiliikmete kuus peamist soovitust.

Kingituse asemel palu tuua söögi- ja joogipoolist

Voometsa sõnul on mitmed kogumispäeviku grupi liikmed loobunud sünnipäevakingitustest. Selle asemel palutakse tuua hoopis toidu- ja joogipoolist. Nii on ka sünnipäevalapsel vaja vähem ettevalmistusi teha ning ka eelarve tuleb väiksem.

Üks võimalus on välja valitud retseptid külaliste vahel ära jagada. Nii saab olla kindel, et sünnipäevalauale jõuavad õiged toidud. “Sünnipäevalapsel oli üks India kokaraamat, kust kõigile retseptid laiali jagati. Tulemuseks oli äge laud omavahel hästi sobivate roogadega,” tõi üks kogumispäeviku grupi liige näite.

Mõtle toidukoguste peale

Kui otsustad siiski ise süüa teha, on soodsam teha paljude suupistete asemel hoopis suurtes kogustes paar erinevat rooga. Nii läheb toidutegemisele vähem raha ja aega ning ka külalistel saab kindlasti kõht täis. Kuigi võib katsetada uusi retsepte, siis tegelikult sobivad sünnipäevalauale väga hästi ka kodused toidud. “Pakkusin sünnipäevalistele seljankat. Alguses olid kõik kohkunud, kuid see maitseelamus on neil tänaseni meeles,” avaldas üks grupi liige.

Tee ise kodus tort või kook

Poest tordi või koogi ostmine võib olla suur väljaminek. Ise sünnipäevakoogi valmistamine võib tulla oluliselt odavam. Ka kodus tehtud kook võib välja näha nagu poest ostetud, tuleb vaid sirvida erinevad retsepte ja kaunistamise nippe internetist. „Mulle meeldib teha küpsisetorti ja see kuidagi ägedalt kaunistada. Minu meelest tuleb vahva, endal on põnev mõelda seda ja küpsisetort maitseb nii hästi! Pinterest on tordikaunistamise ideid täis,“ soovitas grupiliige.

Sünnipäev vabas õhus

Sünnipäevalistele on murekohaks ka pidamise asukoht. “Tarisin kõik pleedid, vaibad ja padjad õue, korjasin aiast lauale värsket toidukraami, kaevasin garaažist välja pallimängud ning tegime koduaias sünnipäevapikniku,” jagas üks kogumispäeviku grupi liige.

Kui aga aed puudub, siis saab veeta sünnipäeva näiteks pargis, RMK matkarajal, rabas või hoopis telkides.

Palu kingitus panna ümbrikusse

Kuigi restoranis sünnipäeva pidamine võib tunduda hirmkalli variandina, siis jagavad Kogumispäeviku grupi liikmed nippi, kuidas sünnipäevalaps saab õhtustada hoopis tasuta! “Pean sünnipäeva restoranis ning palun külalistel tuua kingituseks ümbriku, mille eest maksan õhtu lõpuks arve,” jagas grupiliige. Nii ei pea mõtlema ettevalmistuste, kingituste, koristamise ega eelarve peale ning muretsemise asemel saab rahulikult seltskonda nautida.

Planeeri pidu pikalt ette

Kindlasti võiks sünnipäeva pikemalt ette planeerida. Nii on võimalik aegsamini pidupäevaks raha kõrvale panna või planeerida kokkuhoidu mõnest muust valdkonnast. Samuti tasub meeles pidada, et tihti on võimalik saada kliendikaardi olemasolu korral poodidest sünnipäevasoodustusi või isegi kingitusi. Seega otsi välja oma kliendikaardid ning uuri, ehk saad vajalikud ostud teha palju soodsamalt.