Peaminister Jüri Ratas põhjendas Porto Franco olulisust seoses tööhõivega.

“Porto Franco on oluline Eesti tööhõivele. Järgmise aasta jooksul toob Porto Franco Eesti majandusse 80 miljonit eurot,” seletas peaminister Jüri Ratas Porto Franco otsust. “Umbes 500 inimest saavad ehitusplatsil tööd.”

Arutelude käigus ei tulnud ka Kredexist signaali, et Porto Franco pole riiklikult oluline projekt, märkis peaminister. Kredexi juht Lehar Kütt ütles nimelt täna Ärilehele, et tema arvates ei peaks Porto Francot käsitlema sedasorti projektina.

Kredex oli harjunud andma laenudele garantiisid, mitte otse laene andma. Mingil hetkel kiilusid pankade ettevõtluslaenud kinni.

„Eestis on olnud hetk, kus kogu panganduses lõpetati ettevõtetele laenamine ära,“ ütles rahandusminister Martin Helme. „Minu ja valitsuse vaade oli, et nüüd tuleb Kredexil ise olla proaktiivne ja laene anda.“

Kui tööturu mõttes on sama mahuga kinnisvaraprojekte, siis on valitsus valmis neid arutama nagu Porto Franco finantseerimist, lausus Ratas.

Nordica otsusest

"Minu teada Taavi Aas kui Martin Helme jätkavad Nordica teemal veel arutelusid," ütles Ratas.

„Olime üllatunud, et see riigiabi luba nüüd tuli,“ ütles Helme. „Oleme valmis LOTi osalust välja ostma, aga nad tahavad palju rohkem raha. Tähtis on mitte kaotada lennuväljade slote ja lepinguid. Augusti lõpus või septembri alguses tuleb rahaeraldusotsus ja siis läheb see Brüsselisse läbi vaatamisele.“

"Taavi Aasa sõnul selle ajaraami sees Norcdica veel ära ei sure,“ lausus Martin Helme.