Tööle saab minna siis, kui riiki saabumisel tehakse viivitamatult test, mille tulemus on negatiivne. Kuni testi tulemuse teadasaamiseni peab inimene viibima täielikus eneseisolatsioonis.

Kui tulemus on negatiivne, siis tuleb olla seitse esimest päeva piiratud eneseisolatsioonis ehk tohib küll käia tööl ja poes, kuid vältida tuleb mittevajalike kontakte. Pärast seitset päeva, kui testitulemus on käes, tuleb teha teine test ning kui ka see on negatiivne, siis saab jätkata tavapärast elu. See tähendab, et inimesele ei rakendu pärast kahte negatiivset testi 14-päevane eneseisolatsioon.

Testimisega seotud vabastust ei ole võimalik saada Euroopa Liidu ühtse nimekirja välisest kolmandast riigist töötamiseks ja õppimiseks tulnud inimestele.

Praegune olukord

Hetkel kehtib kord, kus tuginedes koroonaviiruse nakatunute suhtarvule uuendab välisministeerium igal reedel nimekirja riikidest, kust Eestisse saabujatele kehtib kahe nädala pikkune liikumisvabaduse piirang - nimekirja lisanduvad riigid, kus viimase 14 päeva jooksul on üle 16 uue nakatumisjuhtumi 100 000 elaniku kohta.

Liikumisvabaduse piirang tähendab, et inimene võib Eestisse saabumisest 14 kalendripäeva jooksul elukohast või püsivast viibimiskohast lahkuda üksnes tervishoiutöötaja või politseiametniku korraldusel või inimese elu või tervist ohustava hädajuhtumi korral või toidu, esmatarbekaupade ja ravimite soetamiseks.

Tänase seisuga on Euroopast võimalik leida vaid 11 riiki, kus nimetatud kordaja alla 16 - kolm Balti riiki, Soome, Norra, Itaalia, Sloveenia, Slovakkia, Ungari, Valgevene ja Gruusia. Nii on suur tõenäosus, et tänu viimastel päevadel kerkinud nakatumisnäitajatele on sel reedel "punaste riikide" nimekirja uuendamisel sinna lisandumas ka Ühendkuningriigid ja Saksamaa.

Reisimisega seotud 14-päevane liikumisvabaduse piirang ei kehti endiselt näiteks välisdiplomaatidele, elutähtsate teenuste osutajatele, reisijate- ja kaubaveoga seotud töötajatele jt. Varasematest eranditest peavad töötamiseks testi hakkama tegema riigipiiri ületamisel välismaalased, kelle tulek Eestisse on seotud siin tegutseva ettevõtte seadme hooldamise või muu hädavajaliku tööga, kui see on vajalik ettevõtte tegevuse tagamiseks.