Üleeile ilmus Delfis lugu sellest, kuidas reisifirmad soovivad, et Eesti valitsus arvestaks liikumispiiranguid kehtestades riikide-siseselt piirkondlike erinevustega. Teisisõnu soovivad nad, et näiteks Kreetalt ja Rhodoselt tulijad ei peaks jääma kaheks nädalaks eneseisolatsiooni. "Viimaste andmete põhjal on Kreetal ja Rhodosel haigustumise tase madalam kui Eestis ning olukord kuurortides on turvaline ja rahulik," sõnas Tez Touri turundus- ja müügijuht Svetlana Vertjanova loos.

Vertjanova lisas, et nad pöördusid ka läbi Eesti Turismifirmade Liidu valitsuse poole palvega vaadata üle reisipiirangud ning minna üle riikidepõhiselt piirkondlikule arvestusele, kus see on võimalik.

Sotsiaalminister Tanel Kiik tõdes, et valitsus on põgusalt arutatud regioonipõhist liikumispiirangu kehtestamist, kuid pigem on jäädud sel teemal skeptiliseks. "Arusaadav, et turismifirmad soovivad raskes olukorras toimetada ja see on ka põhjus, miks riik on käivitanud toetusmeeteid ja mõeldakse uue laine olukordadele, kuid valitsuses ei ole praegu ühtegi sellist erakonda või fraktsiooni, kes tungivalt nõuaks erilahenduse väljatöötamist," selgitas ta.

Regioonipõhiselt liikumispiirangu seadmine on Kiige sõnul probleemne esiteks seepärast, et viirus levib kiiresti ning on prognoosimatu. Piirkond, mis on täna madala nakatumisega, võib homme olla kõrge nakatumisega koht. "Kui inimene planeerib täna ohutusse kohta reisi ning kui reis jõuab kätte või ta ise tagasi jõuab, siis ei pruugi see piirkond enam ohutu olla. Me ei taha anda valesignaali, et mõnel konkreetsel saarel või piirkonnas on nakkuse oht väike, kui riigis on piirmäär kõrgel," selgitas ta.

Teisalt tõi ta ka välja, et pea võimatu on kontrollida, millist trajektoori turist liikus, kui ta reisil oli. "Me ei taha hakata lausjärelevalvet pidama, kes ja kus käis või ei käinud. Kui me teame, et alg ja lõpp sihtkoht on ohutu reisimiseks, siis on kõik hästi" lisas Kiik.

Kolmandaks juhtis ta tähelepanu sellele, et Haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskus (ECDC) kogub reaalajas haigestunute kohta informatsiooni põhiliselt riigiti. "Mingi info on neil kindlasti olemas ka regioonipõhiselt, aga reaalajas infot ei koguta," selgitas Kiik.

27. augustil tuleb valitsusel uus kohtumine, kus arutatakse täpsemalt testimise võimalusi eneseisolatsiooni asemel ning ka lennuliinidega seonduvalt. Regiooniti liikumispiirangute kehtestamist otseselt kavas ei ole, kuid Kiik sõnas, et kui mõni valitsusliige selle teema tõstatab, siis tuleb ka see jutuks.

"Hetkel näeme, et Euroopas ja mujal maailmas läheb olukord pigem halvemaks kui paremaks ja kõik reisipiirangud pigem karmistuvad. Pean õigeks, et valitsus arutaks sügisel ka seda, kuidas toetada neid ettevõtteid, kus koroonakriisist tulenevad otsused ja piirangud nende toimimist mõjutavad," ütles Kiik.