AB Elukindlustuse pankrotihalduri Urmas Trossi tagasihoidlike arvestuste järgi on aastatel 1997–1999 AB Elukindlustusest välja kanditud vähemalt 51 miljonit krooni. “Raharessurss on pöörelnud AB Elukindlustusest väljaspool ning on lõpuks koondunud niiditõmbaja Leonid Apananski kätte,” rääkis Tross. “Kusjuures AB Elukindlustuselt on võetud võimalus raha tagasi küsida.”

Skeemi kokku saades on Tross jõudnud järeldusele, et AB Elukindlustust pole kasutatud kindlustustegevuse arendamiseks, vaid vahendina raha saamiseks muude äriprojektide teostamiseks. “Teadvalt kavandatud finantsskeemi tõttu on kannatanud eelkõige kindlustusvõtjad,” märkis haldur.

AB Elukindlustuse vastu on kaitstud nõudeid kokku 46,1 miljoni krooni ulatuses. Kindlustusvõtjate nõuded küünivad 36,6 miljoni kroonini. Teised võlausaldajad nõuavad 9,5 miljonit krooni.

Kuna kõik tehingud on ellu viidud juriidiliselt professionaalsel tasemel, on juhtimisvigade väljatoomine äärmiselt keeruline, tunnistas Tross. “Tehingute kavandajad on arvestanud Eesti seaduste auke ja valinud osapoolteks offshore-firmad, keda kohtus teise poolena käsitleda on problemaatiline,” seletas Tross.

Urmas Trossi sõnul liikus raha neljas etapis.

Leonid Apananski ütles eile, et kuna ta pole pankrotihalduri koostatud skeemist teadlik, ei oska ta seda kommenteerida. “Mida üldse tähendab termin finantsskeem,” avaldas ta nõutust. “Mina tean, mis on lihtne äri, kus on oma reeglid ja seadusega ette nähtud korrad ja käigud.”

Tross esitab kohtule ja pankrotitoimkonnale lähiajal AB Elukindlustuse aruande, milles näitab makseraskuste tekkimise põhjused ning võimalikke juhtimisvigu. Võlausaldajad saavad esmaspäevani tutvuda AB Elukindlustuse jaotusettepanekuga.